De la glorie, la pușcărie. „Berlusconi din Giulești” e de domeniul trecutului pentru afaceristul George Copos
George Copos, fost patron timp de două decenii la Rapid și unul dintre cei mai importanți oameni din stat în Guvernul Tăriceanu, nici nu vrea să mai audă de fotbal, afacerea care i-a adus faima de „Berlusconi”, dar l-a băgat și în pușcărie.
George Copos (în vârstă de 70 de ani) a investit peste 30 de milioane de euro la Rapid, printre altele a schimbat statutul Rapidului și a făcut baza ProRapid, dar chiar și așa a decis să o rupă definitiv de fotbal, marea lui dragoste. Rămâne un rapidist convins pe mai departe.
Grigore Sichitiu, fost conducător la Rapid și apropiat al lui George Copos, a confirmat încă o dată decizia luată de omul de afaceri, investitor și proprietar al mai multor firme din holding-ul Ana, cu afaceri în domeniul ospitalității, în principal.
„A plătit prea mult având în vedere ce eforturi a depus. George a pus mult suflet, a adus mulți bani, am jucat mulți ani în cupele europene cu el finanțator”, a declarat Grigore Sichitiu, fost conducător la Rapid și apropiat al lui George Copos.
De altfel, la eliberarea din închisoare în 2015, după ce executase o treime din pedeapsa de patru ani, fostul finanţator al Rapidului declara că a făcut două erori în viață: s-a implicat în viaţa politică şi a „cheltuit 30 de milioane de euro la fotbal”.
Rapidul, campioană în vremea lui Copos
Cu George Copos la conducere, fotbaliștii de la Rapid au reușit să aducă două titluri în Giulești 1999 și 2003. De asemenea, au mai fost și patru Cupe ale României, în 1998, 2002, 2006 și 2007, precum și patru Supercupe ale României, în 1999, 2002, 2003 și 2007. La acestea se adaugă și o Cupă a Ligii, în 1994.
Giuleștenii s-au remarcat și pe plan european, în 2006, reușind să ajungă până în sferturile de finală ale Cupei UEFA, fiind eliminați de FCSB, după 1-1 și 0-0.
George Copos, antreprenor și politician
Gheorghe Copos este investitor și proprietar al mai multor firme din holding-ul Ana. Din acest grup fac parte, între altele, grupul de cofetării Ana Pan, Ana Hotels – cel mai mare grup hotelier din Romania, după cifra de afaceri (cu unități de ospitalitate și centre de wellness în București, Poiana-Brașov și Eforie-Nord), Ana Tower, Ana Teleferic, Athenee Palace, Ana Foundation, Ana Yacht Club și Ana Residences.
George Copos a fost viceprim-ministru în cabinetul Tăriceanu (din decembrie 2004 până în iunie 2006), senator în legislatura 2004 – 2008 și membru al Partidului Conservator (fost Partidul Umanist Român) până la data de 5 iulie 2006. Și-a dat demisia din Guvern ca urmare a neacceptării unor prevederi propuse în codul fiscal, mai ales, propunerea Partidului Conservator privind menținerea sistemului de impozitare cu 3% a IMM-urilor. El s-a implicat și în activitatea mai multor organizații patronale.
De asemenea, Gheorghe Copos s-a lansat în afaceri în 1990, imediat după revoluție, înființând prima sa companie din grupul de firme Ana. Este vorba de cofetăria Ana Co. În timp, grupul de firme din holding-ul Ana s-a diversificat: producție, import și desfacere de aparatură electronică și electrocasnică (odată cu fondarea Ana Electronic în 1992 care în scurt timp a devenit distribuitor exclusiv pentru 20 de ani a produselor Samsung în România), industrie alimentară (Ana Pan), industrie hotelieră (Ana Hotels), turism (Ana Turism), producție de micro motoare electrice (Ana Imep), transporturi rutiere (Ana Trans International), transporturi pe cablu (Ana Teleferic), mentenanță industrială (Ana MEP SDV), investiții financiare (Ana Holding), sport (clubul de fotbal Rapid București), servicii portuare (Ana Yacht Club) sau imobiliare (Ana Residences și Ana Tower).
Pe 29 decembrie 2008, George Copos a fost trimis în judecată în 2008 în Dosarul Loteria II, fiind învinuit de manipularea pieței de capital.
Câțiva ani mai târziu, pe 4 martie 2014, George Copos a fost condamnat la trei ani și opt luni de închisoare cu executare în Dosarul Transferurilor.
Pe 25 august 2014, George Copos a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în Dosarul Loteria I, în care a fost găsit vinovat de evaziune fiscală în formă continuată. A ieșit din închisoare în 2015, după ce a executat o treime din pedeapsă.