Alertă: Procent ridicat de legume cu reziduuri de pesticide în piețe și supermarketuri
Despre legume cu reziduuri de pesticide din piețe și magazine se tot vorbește de ani buni. Din păcate, situația devine tot mai gravă de la an la an, ponderea legumelor cu probleme ajungând tot mai mare.
O demonstrează și raportul publicat de Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) pentru anul 2023, din care reiese că, în urma analizelor efectuate de laboratoarele din București și Târgu Mureș, circa 40% din probele de legume verificate au avut reziduuri de pesticide, cu aproximativ 10% mai mult, față de anul anterior.
Probele au fost prelevate din depozite en gros, supermarketuri, depozite ale producătorilor, piețe și silozuri (în cazul cerealelor).
La laboratorul din București ”procentul de legume cu reziduuri de pesticide a fost de 40,1%, iar din cele 1.323 probe de legume analizate, 531 probe (40,1%) au avut reziduuri de pesticide. Dintre acestea, 504 probe au fost cu reziduuri de pesticide sub nivelul maxim admis și 27 de probe (circa 2% din total) au fost cu reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis sau cu reziduuri ale unor substanțe active interzise în Uniunea Europeană (probe neconforme).
Topul legumelor cu probleme
Cele mai mari reziduuri de pesticide au fost înregistrate la următoarele categorii de legume:
- mărar – 67% (18 probe din 27)
- salată – 67% ( 64 p din 96 )
- tomate – 64% ( 259 p din 403 ).
Reziduuri de pesticide întâlnite: azoxistrobin, ciprodinil, etefon, boscalid, acetamiprid, fluopiram, cipermetrin, fenxeamid și piraclostrobin. Aceestea provin, în special, de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu insecticide și regulatori de creștere.
Probele neconforme, adică depășiri peste limita admisă, au fost înregistrate la:
- tomate (7 probe)
- mărar (5)
- ardei (4)
- spanac (4)
- țelină cu frunze (3)
- ceapă verde (o probă)
- pătrunjel cu frunze (o probă)
- castraveți cornișon (o probă)
- fasole boabe (o probă).
În cazul acestora au fost semnalate următoarele reziduuri: carbendazim, acetamiprid, clorotalonil, clorpirifos (interzis ), clorpirifos-metil (interzis ), cipermetrin, dimetoat, formetanat, imidacloprid, linuron, miclobutanil, pirimifos-metil, spirodiclofen, tiametoxam. Pentru aceste probe au fost făcute notificări și au fost luate măsurile cerute de legislație.
La laboratorul de la București se realizează analize pentru probe din județele din sudul țării, în general.
În același timp, la laboratorul din Târgu Mureș, legumele cu cele mai mari reziduuri au fost tomatele, ardeiul, salata, castraveții și pătrunjelul cu frunze.