EXCLUSIV. „Radarul pădurilor” s-a defectat după o zi de la darea în funcțiune

Publicat: 02 feb. 2021, 16:44, de Ion Teleanu, în ACTUALITATE , ? cititori
EXCLUSIV. „Radarul pădurilor” s-a defectat după o zi de la darea în funcțiune
Tanczos Barna

Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor condus de către senatorul UDMR Barna Tanczos, anunța cu mare tam tam pe data de 30 ianuarie 2021 că „Din această noapte, începând cu ora 00.00, cel mai important sistem informațional integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL 2.0, va fi pus în funcţiune”.

Dar, surpriză! La o zi după darea în funcțiune sistemul SUMAL denumit popular „Radarul pădurilor” este defect.

Blocajul controlat de… sistem

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a precizat că „Implementarea noului SUMAL descurajează tăierile ilegale de lemn şi aduce beneficii multiple pentru întreg sectorul silvic. Pe lângă îmbunătățirile semnificative în ceea ce privește urmărirea trasabilității lemnului, noul sistem informatic include un amplu proces de debirocratizare a sectorului, prin eliminarea mai multor registre și documente, precum și prin automatizarea fluxurilor de date care, până acum, se realizau manual”.

Numai că în „România lucrului bine făcut”, după nicio zi de funcționare sistemul SUMAL este aproape blocat, mai exact s-a defectat.

Cum așa? Foarte simplu. Nu s-a putut face transferul către transportatorul masei lemnoase sau fie beneficiarul nu a putut face preluare avizului pentru recepție, ceea ce a condus automat la blocarea transportului de masă lemnoasă.

Ca atare, potrivit informațiilor noastre, ieri au fost emise doar aproximativ 7% din numărul de avize de transport din totalul unei zile obișnuite de muncă. Elocvent în acest sens este cazul Regiunii București unde ieri s-au emis doar 1.000 de avize de transport față de o zi normală când se emiteau de către Garda Forestieră în jur de 17.000 de avize.

SUMAL blocat de ordinul uitat de ministrul Barna Tanczos

Mai mulți specialiști din cadrul Ministerului Mediului au precizat pentru PUTEREA că blocarea sistemului SUMAL se datorează pregătirii defectuoase a implementării acestuia pentru simplul fapt că ministerul condus de Barna Tanczos nu a emis ordinul și metodologia prevăzută în acest sens.

La art. 2 din HG 923/2020, se precizează clar că „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri și până la data de 30 ianuarie 2021, […] se realizează popularea bazelor de date, validarea fluxurilor de informații și instruirea utilizatorilor SUMAL 2.0 potrivit metodologiei aprobate prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care răspunde de silvicultură.”

Ca atare, specialiștii de la Mediu au precizat că „în lipsa acestei metodologii care trebuia să fie aprobată din 29 octombrie 2020, înregistrarea utilizatorilor în SUMAL 2.0, transferul partizilor din SUMAL 1.0  în SUMAL 2.0, transferul stocurilor din SUMAL 1.0 în SUMAL 2.0, înregistrarea fișelor de proprietate, toate s-au făcut și se fac încă haotic”.

Practic, ministerul condus de udemeristul Barna Tanczos este principalul vinovat pentru blocarea sistemului SUMAL pentru simplul fapt că n-a fost în stare să emită acest ordin și metodologia de lucru. Astfel, prin implementarea defectuoasă a acestui sistem, agenții economici sunt cei mai prejudiciați, iar pagubele sunt extrem de mari și se acumulează cu fiecare zi de nefuncționare.

Întâlnire Bode-Tanczos pe tema SUMAL

O dovadă că sistemul SUMAL s-a defectat este aceea că mâine ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode va avea o întâlnire de lucru cu ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos pentru a „fi discutate aspecte privind implementarea sistemului informațional de urmărire a materialului lemnos, SUMAL”.