PNL Dâmbovița riscă să rămână fără primari din cauza șefului Virgil Guran
Membrii organizației PNL Dâmbovița acuză ca sunt conduși de un lider foarte slab, Virgil Guran. Din cauza acestuia, județul nu va mai avea niciun primar liberal.
Virgil Guran, unul dintre cei mai slabi președinți de organizații liberale, se află pe lista scurtă a conducerii PNL central pentru a fi schimbat de la conducerea PNL Dâmbovița. Cu rezultate dezastruoase și clasat în mod rușinos în sondaje, Guran s-a dovedit a fi un eșec total în gestionarea partidului în județ. Informațiile sosite la redacția noastră arată că foarte mulți primari PNL sunt pregătiți să plece atât către PSD, cât și către alte formațiuni politice, precum AUR, neputând suporta ineficiența și incompetența șefului
Guran a fost impus în mod repetat și a rămas în funcții de conducere în ciuda tuturor semnelor evidente ale neperformanței sale. A fost mereu prezent în echipa PNL, fără să aducă vreodată un aport real pentru liberalism. De fiecare dată când partidul se afla în impas, Guran s-a remarcat prin trădarea principiilor și partenerilor săi politici, ignorând dogma și afilierea sa și căutând doar să-și consolideze propriile interese.
Primul primar care a plecat
Exodul primarilor PNL din Dâmbovița a început. Gabriel Dragnea, edilul comunei Butimanu, a decis să părăsească Partidul Național Liberal și să se alăture echipei PSD Dâmbovița. Conform declarațiilor sale, partidul din care a făcut parte nu a sprijinit deloc comunitatea locală. El a declarat: „Sunt la primărie pentru oameni și voi continua să lucrez alături de echipa mea pentru dezvoltarea comunei noastre. Suntem o echipă, ca într-o familie.”
„Am fost 10 ani în rândurile PNL. Cu bune, cu mai puţin bune, au trecut 10 ani. Am realizat din ce în ce mai multe proiecte, de la an la an. Dar am realizat că, în primul rând, cei mai importanţi sunt oamenii. Aflu, dimineaţă, că un domn, vremelnic aflat în fruntea organizaţiei judeţene a PNL, mă invită să plec la PSD. Dacă ar fi corect, ar spune că nu a sprijinit comunitatea din Butimanu cu absolut nimic, iar plecarea mea spre Partidul Social Democrat e chiar necesară pentru a continua proiectele din comunitatea noastră (…). Nu vă ascund că în ultimii ani am fost sprijiniţi intens de cei de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa, condus de domnul Corneliu Ştefan, preşedinte al PSD Dâmboviţa. A contat mult. Astfel, am reuşit să obţinem finanţări importante pentru proiectele finalizate, dar şi cele aflate în derulare”, a scris Gabriel Dragnea într-o postare pe Facebook.
Plecarea lui Dragnea a venit la scurt timp după ce Guran a vituperat colegii care îndrăznesc să treacă în barca PSD din cauza proastei sale gestiuni.
„Îi invităm pe primarii PNL care stau şi pe la noi şi pe la PSD, în loc să îşi vadă de dezvoltarea comunităţii, să plece. Să meargă la PSD! Primul primar invitat este primarul din Butimanu, Gabriel Dragnea, care în patru ani, deşi am încercat să îl sprijin, a uitat să se ocupe de localitate, a uitat să se ocupe de proiecte. Acum vrea să se salveze, poate, cu PSD-ul. Că la PSD merge şi fără performanţă”, a scris vineri pe Facebook preşedintele PNL Dâmboviţa, Virgil Guran.
Sunt localități în care PNL nu scoate 5%
Deputatul PSD de Dâmbovița Radu Popa i-a transmis un mesaj lui Virgil Guran, se presupune aliat în cadrul Coaliției de guvernare: „După cum vedeți, noi am pus un slogan, „Împreună reușim”. „Împreună” și cu PNL ar fi trebuit să reușim. Din păcate, spun asta chiar cu regret, colegii de la PNL sunt sublimi, dar lipsesc cu desăvârșire, ca să citez un clasic.
Eu sunt îngrijorat că, din studiile pe care noi le facem, sunt câteva localități în care PNL nu face 5%. Ori asta, în contextul listelor comune, nu ne ajută nici pe noi, pentru că, automat, locul ăla va fi umplut de ceilalți, de la AUR, SOS – Șoșoacă, USR și așa mai departe. Noi am fi vrut să facem o echipă puternică împreună cu PNL, dar dacă dl președinte al PNL Dâmbovița nu-și dorește foarte tare asta, probabil că va primi, pe 9 iunie, rodul muncii sale. „Prin ei înșiși”, or să ajungă la un scor cu o cifră. Asta e, ce să facem?! Dragoste cu sila nu se poate.”
Trecut foarte controversat
Virgil Guran este o figură cu un trecut încărcat de controverse. Fost militar și om de afaceri, el a evitat o cerere de arestare invocând că se afla internat la un spital de psihiatrie.
În anul 2000, Guran a fost trimis în judecată alături de alți patru complici pentru evaziune fiscală. Deși inițial achitat în primă instanță în 2003, statul a făcut apel, iar în 2006 a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru fals intelectual, fals și evaziune fiscală.
Cu toate acestea, Guran a făcut apel la decizia instanței și, după 22 de amânări, a scăpat de pedeapsă deoarece faptele s-au prescris.
Presa a raportat că în 2000, pentru a evita arestarea, Guran s-a internat într-un spital de boli psihice, prezentând un certificat medical care indica o presupusă tulburare schizofrenică. Mai mult, tatăl său a furnizat o declarație în care menționa că fiul său nu poate da curs citării poliției din motive medicale, deoarece era internat într-un spital neuropsihiatric pentru tratament.
Documentele medicale indică diagnosticul de „tulburare schizoformă”, iar Guran a rămas în spitalul respectiv între 30 iunie și 7 iulie 2000.
Despre această chestiune, Guran a negat că ar deține un „certificat medical”.
În cariera sa, Guran a ocupat și funcția de consilier de stat pe probleme de ordine publică și siguranța cetățeanului la Cancelaria premierului Ludovic Orban, dar a fost demis în decembrie 2020 de premierul interimar Nicolae Ciucă.
Astăzi, el se află în funcția de lider al senatorilor PNL.