Termoenergetica înregistrează între 2000 și 3000 de avarii într-un an
Termoenergetica București, într-un an, poate înregistra până la 3000 de avarii. Chiar dacă multe dintre acestea nu sunt majore, ele necesită timp pentru remediere, ținând cont de condițiile specifice de muncă.
Directorul general de la Compania Municipală Termoenergetica București, Adrian Teodorescu, explică:”Noi considerăm avarii majore pe cele care impactează pe magistrale. Sunt acele conducte de diametrele cele mai mari. Există avarii și în zona de distribuție, dar care impactează mult mai puțină populație sau mult mai puțini clienți, pentru că acolo vorbim de rețea mai mică ca dimensiuni, care afectează anumite puncte termice si care sunt de principiu mai ușor de rezolvat sub aspectul tehnic, sub aspectul muncii propriu zise.”
Ce înseamnă o avarie la Termoenergetica?
Cu toții am petrecut ore sau zile sub efectele unei avarii, fără apă caldă și căldură. Cu atât mai greu de suportat în perioada de iarnă.
”De principiu, susține directorul Termoenergetica, înseamnă să se spargă o conductă. Principalul motiv este, în primul rând, vechimea rețelei. Gândiți-vă că, în medie, rețeaua are peste 30 de ani vechime și atunci e de așteptat să se înregistreaze o avarie. Dispeceratul o vede și urmează identificarea zonei de avarie. E o procedură de lucru și mă bucur că m-ați întrebat, pentru că îmi doresc foarte tare ca și clienții noștri să înțeleagă că există un timing care ține de securitatea în muncă și de modalitatea de intervenție. În acea porțiune unde e avaria, se oprește totul între două puncte ca să nu mai curgă apă fiartă, după care această porțiune trebuie golită de apa rezultată în urma avariei. Apoi trebuie ventilată acea zonă pentru că, vă dați seama, de principiu sunt 90 de grade Celsius în galerie și aburul este extrem de periculos, deci nu se poate interveni pe moment.
Abia acum se intervine uman. Oamenii de la Termoenergetica intră în subteran văd care sunt dimensiunile și remediază, adică se sudează, se înlocuiește. Toate aceste operațiuni sunt de durată. Toate au timpul lor și în funcție de dimensiuni, oamenii noștri lucrează non-stop. Intervenția se face cu promptitudine. Există echipe la permanență, nu sunt lăsate la voia întâmplării. Doar că remedierea unei avarii majore, să spunem avarie de magistrală, e o chestiune care presupune acești pași procedurali care țin și de sănătate și securitate în muncă.”
Dacă vreți să aflați care este situația conductelor, magistralelor sau dacă veți avea căldură iarna viitoare, urmăriți interviul cu Adrian Teodorescu, director general Termoenergetica București, la Dialogurile Puterii