Lovitură pentru Tudorel Toader: Liviu Maha este noul rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Lovitură grea pentru Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției, care a pierdut funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fiind învins fără drept de apel de către economistul Liviu George Maha (47 de ani).
În turul doi al alegerilor defășurate, luni, Liviu Maha a obţinut 487 voturi, spre deosebire de 233 în cazul lui Tudorel Toader, actualul rector al Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza”. Au fost şi câteva voturi anulate.
Prezenţa la urne a fost de 87,7 la sută, iar în turul al doilea de scrutin au votat 741 de persoane dintr-un total de 844 de votanţi. Mai trebuie recizat că Maha obținuse și cel mai bun scor în primul tur al alegerilor pentru funcția de rector.
Tensiune maximă
Alegerile s-a desfăşurat într-un context tensionat, în condițiile în care duminică seară, Olga Andreea Urda a demisionat din funcţia de preşedinte al Biroului Electoral. Aceasta este văzută ca o apropiată a lui Tudorel Toader, iar mulți au considerat demisia ca fiind o încercare de a amâna desfăşurarea turului doi de scrutin.
A fost numit de urgenţă un nou preşedinte al Biroului Electoral, astfel încât alegerile de luni să poată avea loc.
Cine este Liviu Maha
Liviu Maha face parte din „valul tânăr” al profesorilor de la instituția de învățământ din capitala Moldovei.
Prof.dr. Maha de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) este specializat în integrare economică, comerț internațional, dezvoltare regională și fonduri structurale. El pornea cu prima șansă în turul al II-lea, care a avut loc luni, pe 18 martie. Aceasta după ce el l-a învins pe 12 martie și încă la scor pe Toader, aflat din 2016 la cârma celei mai vechi instituții de învățământ superior din România, cu mențiunea că Toader s-a autosuspendat din funcția de rector între 2017 și 2019, cât timp a fost ministru al justiției în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă.
Maha a strâns pe 12 martie 222 de voturi, față de 190 obținute de actualul rector în funcție, prof.dr. Tudorel Toader.
După aflarea rezultatelor, Toader s-a declarat dezamăgit că nu au contat faptele și realizările sale, ci doar aranjamentele și calculele. Într-o postare pe Facebook el a spus că are impresia că s-ar fi pus la cale împotriva sa o “monstruoasă coaliţie”.
Liviu Maha, din 1999 la UAIC
Liviu Maha este profesor la UAIC din 1999, fiind specializat în procesul de integrare economică, comerț internațional, internaţionalizarea firmelor, extinderea UE, piaţa internă, politica de dezvoltare regională, coeziunea economico-socială, fondurile structurale și de coeziune, politici economice.
În ultimii ani, Maha s-a specializat în finanțări europene și managementul proiectelor, afacere derulată în paralel cu activitatea didactică.
El a urmat cursurile de licență, masterat și doctorat la UAIC, instituție de care și-a legat activitatea după absolvire. În prezent, coordonează la FEAA programele de licență și masterat în domeniul Economie și Afaceri Internaționale, dar și activitatea de formare profesională continuă.
Liviu Maha și-a depus candidatura pentru postul de rector de pe poziția de director de departament și membru al Senatului UAIC. Maha este apreciat pentru discursul tranșant, dar civilizat. În timpul campaniei electorale, Maha nu l-a atacat niciodată pe Tudorel Toader, doar i-a enumerat nerealizările, scoțând în evidență lipsa de performanță la șefia UAIC. De asemenea, a mai arătat că s-ar fi putut obține mai multe fonduri europene și, ceea ce doare cel mai mult, a menționat faptul că universitatea a dispărut din toate clasamentele internaționale relevante.
Pe lângă cei doi, au mai participat la alegeri (primul tur) următoarele persoane:
- Pe locul trei a fost „mâna dreaptă” a rectorului în exercițiu, prof.dr. Mihaela Onofrei, prorector timp de două mandate și rector interimar pe vremea când Toader a ocupat fotoliul de ministru al justiției. Aceasta a obținut 128 de voturi
- Pe locul al patrulea, s-a clasat prof.dr. Gabriel Mursa (121), iar pe cinci fizicianul prof.dr. Tudor Luchian, cu 44 de voturi, urmat de conf.dr. Adrian Muraru, de la Facultatea de Psihologie, care a strâns doar 15 voturi.
În turul al doilea al alegerilor s-au confruntat doar Tudorel Toader și Liviu Maha.
Au avut drept de vot toți profesorii angajați ai universității, alături de cercetători și de studenții reprezentanți în structurile de conducere (consilii ale facultăților și Senat). În total, 844 de persoane au avut drept de vot.
Pentru ca alegerile să fie declarate valide, la urne era obligatorie o prezență de măcar 50%+1 dintre cei care pot vota.
„Alexandru Ioan Cuza” este cea mai mare dintre cele cinci universități de stat din Iași, cu peste jumătate din studenții care vin an de an în „capitala” Moldovei: circa 26.000 de la toate cele trei cicluri de învățământ Bologna. UAIC este considerată a fi una dintre cele mai importante instituții de învățământ superior din România.