Se dă startul programului Rabla 2024. Schimbări importante începând din acest an
Marți dimineață, 19 martie, se dă startul programului Rabla 2024. Începând cu ora 10:00, persoanele fizice se pot adresa producătorilor validați, iar persoanele juridice pot încărca în aplicația informatică documentele necesare participării la cele două programe: Rabla Clasic și Rabla Plus, transmite ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Se dă startul programului Rabla 2024. Ce noutăți apar
UPDATE: Fodurile alocate de AFM pentru programul Rabla 2024, atât pentru persoane fizice, cât și cele pentru instituții de stat, s-au epuizat în mai puțin de două ore de la lansarea programului, arată Profit.ro.
La ora 12, fondurile pentru Programul Rabla 2024 erau deja epuizate, pentru persoanele juridice, private sau publice. Primele sume atrase au fost cele pentru instituții, numărul de dosare fiind mai mic, în condițiile în care s-au putut solicita fonduri pentru mai multe vehicule.
Știrea inițială:
Anul acesta, bugetul pentru Rabla Clasic este de 300 de milioane de lei, iar pentru Rabla Plus este de 1 miliard de lei. Autoritățile se așteaptă ca în cazul mașinilor pe benzină și motorină, tichetele să se epuizeze imediat, mai ales că anul acesta bugetul pentru Rabla Clasic scade cu mai mult de 200 de milioane de lei.
Pentru autovehiculele electrice este așteptată totuși o scădere a cererii, având în vedere faptul că valoarea tichetului a scăzut la jumătate. În ciuda bugetului record disponibil pentru Rabla Plus, de un miliard de lei, românii care vor să își cumpere o mașină electrică vor primi doar 5000 de euro, arată Ministerul Mediului.
Citește și: O nouă taxă pentru posesorii de mașini electrice. Motivul introducerii ei
O altă noutate în 2024 o reprezintă valoarea maximă a autovehiculului cumpărat cu ajutor de la stat. Aceasta nu poate depăși 70.000 de euro.
De asemenea, pentru o mașină hybrid, ecotichetul nu va depăși 13.000 de lei, față de 26.000 de lei cât era până acum. Iar doritorii care vor să își achiziționeze o motocicletă electrică vor primi tot 13.000 de lei din partea statului.
Rabla Clasic, buget mult mai mic față de anii anteriori
La programul Rabla Clasic, în schimb, condițiile au rămas aceleași ca până acum. Prima de casare pentru o mașină mai veche de 15 ani este de 7.000 de lei, iar la două mașini casate, beneficiarii vor mai primi încă 3.000 de lei. În funcție de mașina dorită, se poate ajunge până la 16.000 de lei, prin acumularea de ecobonusuri.
Un alt element nou ține și de faptul că, începând cu anul 2024, autovehiculele achiziționate în cadrul acestor programe, vor avea aplicat un autocolant, ca element de vizibilitate, pe care beneficiarii vor trebui să îl mențină până la finalizarea perioadei de monitorizare.
Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare în cuantum de 7.000 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat. În situația în care optează pentru achiziționarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate, vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei.