Depistarea cancerului de sân cu un dispozitiv implantat în sutien
Depistarea cancerului de sân cu ajutorul unui dispozitiv plasat în sutien este proiectul la care lucrează un grup de cercetători britanici.
Depistarea cancerului va fi posibilă cu ajutorul acestui dispozitiv capabil să monitorizeze dezvoltarea unei tumori folosind un senzor plasat în sutien.
Prin acest studiu am deschis ușa unei noi metode de depistare a cancerului, care ar putea fi efectuată chiar la domiciliul pacientei, subliniază dr. Yang Wei, citat de The Guardian.
Aparatul, în curs de realizare la Centrul de inovație în tehnologii medicale din cadrul University Nottingham Trent (NTU), va folosi curent electric pentru a scana potențialele modificări de fluide din interiorul și exteriorul celulelor sânului.
Dispozitivul va putea să recolteze informații privind starea de sănătate a pacientei și să le trimită în timp real către telefonul și medicul pacientei.
Dispozitivul reprezintă o veritabilă inovație pe plan medical, mai ales că va putea să evalueze viteza de dezvoltare a tumorii, explică dr. Yang Wei. ”Cancerul sânului poate să se dezvolte foarte rapid. Poate să crească de la un un milimetru în șase luni la doi milimetri în șase săptămâni.
Potrivit Cancer Research UK, peste 55.000 de noi cazuri de cancer de sân sunt detectate, anual, în Regatul Unit. Datorită acestei noi tehnologii, cercetătorii speră să optimizeze monitorizarea tumorilor, ceea ce s-a dovedit dificil până acum în cazul când acestea aveau sub un centimetru. Deocamdată dispozitivul nu a fost încă testat clinic, dar echipa care realizează acest proiect speră acest lucru în următorii ani.
Cancerul sânului
Acest tip de cancer se dezvoltă în țesutul sânului. Atunci când celulele se divid haotic, devin periculoase. Dacă mecanismele de apărare ale organismului nu sunt capabile să distrugă celulele anormale, numărul lor contină să crească și ajung să formeze o tumoră.
Cancerul sânului apare atât la femei cât și la bărbați. Frecvenţa lui creşte continuu după vârsta de 40 de ani. Trei sferturi din cazurile de cancer mamar apar după 50 de ani. Acesta poate fi descoperit în stadii precoce, intermediare sau avansate. El poate evolua lent, moderat sau rapid. Există numeroase tipuri de cancer mamar, fiecare necesitând un tratament adaptat şi actualizat de către personalul medical în funcţie de particularitățile pacientului.
În prezent, cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, provocând aproape 10 milioane de decese, în 2020. Cele mai frecvente cancere sunt cancerele de sân, plămân, colon și rect și prostată .
Depistarea acestei forme de cancer este extrem de importantă. Conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la nivel mondial, în 2020, pentru prima dată, cancerul de sân cu peste 2.26 milioane de cazuri (11,7%) a devenit cel mai frecvent tip de cancer depăşind cancerul pulmonar (2,20 milioane, 11,4%).