Primarul din Galați:„Atâta timp cât prețul cel mai mic contează, va fi sacrificată calitatea!”
Ionuț Pucheanu, primarul orașului Galați, a atras 161 de milioane de euro din PNRR pentru orașul său. Cu toate acestea, nu este fericit cu sistemul în care trebuie să lucreze.
Ionuț Pucheanu, edilul din Galați, a spus, încă din capul locului, lucrurilor pe nume:„Reformele încă nu le simțim la nivel local. Așa cum au fost ele gândite ele sunt mai mult la nivel național.
Pe de altă parte, încă nu am început implementarea acestor proiecte, ele fiind în cea mai mare parte la nivel de licitație sau de proiectare.
În schimb, am constatat din propria experiență că nouă ne place să ne mai batem câte un cui în talpă și, de la un exercițiu financiar european, la altul să mai inventăm câte ceva. Dacă cineva s-a specializat pe, dau un exemplu, POR 2016 – 2020 ș a reușit să aibă niște performanțe, cu siguranță POR 2021 – 2027 a trebuit să aibă niște chestii diferite. La fel, și în PNRR a trebuit să venim cu niște formule noi”, a spus edilul.
Apoi a explicat lucrurile: „În PNRR avem o parte bună și o parte mai puțin bună. Partea mai puțin bună este că acolo unde apelurile au fost competitive s-a arătat exact ce UAT-uri au capacitatea de a atrage fonduri europene. Asta a însemnat că acele entități, comunități, primării, au înțeles avantajul de a atrage fonduri europene și s-au pregătit în acest sens. Asta este partea bună: că cei pregătiți au luat bani mulți. Cei nepregătiți au luat bani puțini, spre nimic. Într-adevăr, dacă ar fi să urmărim principiul european ca fiecare să se bucure de puținul acela de bogăție, contravine acelui principiu. Dar nici nu poți pedepsi comunitățile care au învățat, știu și pot, să le limitezi în permanență la un cuantum maximal, până unde se pot duce, pentru că trebuie să îi aștepți, în permanență, și pe ceilalți din urmă.”
Cu tote aceste umbre, primarul gălățean apreciază rezultatele fondurilor europene:„Trebuie să recunoaștem că România, și fiecare comunitate în parte, arătau cu mult mai rău dacă nu existau aceste fonduri europene.”
Dar asta nu înseamnă că lucrurile trebuie lăsate la fel cum sunt acum:„La nivel de autorități centrale, eu cred că ar trebui văzute și simplificate lucrurile. Ar trebui să ne gândim propriul sistem, pe care să nu-l mai schimbăm de la un meci la altul.
Suntem a treia municipalitate din România ca și sumă atrasă din PNRR, cu 161 de milioane de euro în 76 de proiecte.
Vorbind din perspectiva unei autorități care își dorește să implementeze toate proiectele, cred că e nevoie de o modificare a legii privind achizițiile publice. Atâta timp cât în România prețul cel mai mic contează într-o proporție de aproape 100%, evident că de fiecare dată va fi sacrificată calitatea. Lucrul acesta îl vedem la nivelul lucrărilor pe care trebuie să le recepționăm sau al materialelor cu care lucrăm”, crede Ionuț Pucheană.
Și, în final, primarul recunoaște că un edil este supus și unor presiuni politice:„Da, suntem și un pic pe repede înainte. Politica este în tot și în toate, iar noi, cei care trebuie să implementăm PNRR, o dată la patru ani suntem judecați. N-avem opt, n-avem 12, n-avem 16 ani. Avem doar patru ani. Prin urmare, dăm din coate cât putem, facem tot ce putem, pentru a veni în fața cetățenilor și a le spune „Uite, domnule, am făcut ceva!”. Unii se mai prind că nu totul este de cea mai bună calitate, dar niciunul nu realizează care este nivelul pretențiilor pe care trebuie să le îndeplinești.”