Visul tuturor dinamoviștilor se va îndeplini! Guvernul aprobă în sfârșit construcția noului stadion
Construcția noului stadion Dinamo intră în linie dreaptă. Guvernul va aproba azi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții.
Viitorul stadion Dinamo din Parcul Sportiv din bulevardul Ștefan cel Mare va costa 854 milioane dei lei, conform proiectului de hotărâre de guvern ca va fi adoptat azi de Cabinetul Ciolacu.
Obiectivul de investiții care face obiectul prezentului proiect va dispune, pe lângă stadion, de spații complementare pentru sport: sală box cu trei ringuri, sală haltere, sală judo și lupte, cu un tatami judo și două suprafețe pentru lupte, sală gimnastică, fitness, sală scrimă – corp central; spații utilizate pentru amenajarea vestiarelor și a altor spații conexe pentru personal – corp perimetral; spații pentru patru vestiare pentru zona de handbal/tenis și pentru două vestiare pentru zona atletism; spații cantonament – amplasat în corpul perimetral; cantină și amfiteatru.
Foyerul spațiilor de cazare va adăposti, în același spațiu, spații cu diverse funcțiuni specifice: desk recepție, sală mic dejun, zona lounge pentru oaspeți, cu bar. De asemenea, sunt prevăzute spații pentru spectatori-public general (locuri în tribune, distribuția spectatorilor, facilități sanitare și pentru servire), spații pentru public VIP, spații pentru galeria oaspete, spații pentru echipe și oficiali, spații pentru organizatori și securitate, spații pentru presă, transmisii TV, depozitări și alte spații tehnice aferente întreținerii clădirii, dotare sanitară, facilități pentru persoane cu handicap locomotor. Spațiul expozițional urmează să găzduiască evenimente culturale, expoziții temporare, precum și o expoziție permanentă ce va expune trofeele clubului. Acesta este amenajat în corpul perimetral, pe latura vestică.
Birourile clubului sunt amenajate în corpul perimetral, pe latura sud-vest, către limita de proprietate față de spitalul clinic de urgență. Prin proiect este prevăzută o aripă dedicată conducerii, cu birouri individuale și respectiv o aripă pentru restul personalului, cu 1-2 spații tip open space.
Stadionul va fi dimensionat conform cerințelor aplicabile prin regulamentul de acreditare UEFA pentru nivelul 4, îndeplinind inclusiv cerințele superioare acestui standard. Acesta va fi un teren de joc înierbat pentru fotbal, incinta având dimensiunile 125×85 metri, unde se vor desfășura meciuri de fotbal si rugby. În cazul în care echipele acced în competiții internaționale stadionul va asigura condiții complete pentru susținerea meciurilor la acest nivel. De asemenea, stadionul poate fi închiriat și altor echipe din țară care momentan nu au condiții adecvate pentru organiarea de meciuri la nivel național sau internațional. Stadionul va fi dotat cu o serie de funcțiuni conexe, care asigură fie complementaritate de funcționare pentru activitatea sportivă (sălile de antrenament ale secțiilor sportive), fie elemente pentru atragerea publicului general.
Stadionul va corespunde următoarelor clasificări competiționale:
– conform NP 066-02: stadion tip arenă, cu capacitatea mare (peste 25.000 de locuri) și de categoria I – nivel de competiție internațional;
– conform UEFA: stadion de categoria 4, conform „UEFA Stadium Infrastructure Regulations – Edition 2018”.
– conform FRF: stadion de categoria I – nivel internațional de competiție.
Principalele capacități:
În incinta stadionului se vor găsi 309 locuri de parcare. Număr persoane – utilizatori Arena stadion: 25.059 locuri, din care: -inel inferior: 8.952 locuri; -inel superior: 14.547 locuri; -persoane cu disabilități: 184 locuri; -însoțitori: 184 locuri; -boxa VIP 1: 940 locuri; -loje VIP 0: 252 locuri -presa scrisă: 30 locuri cu desk/30 locuri fără desk -presa radio/TV – 10 pupitre a câte 3 locuri. Suprafața desfășurată totală a arenei este de 66.716 mp.
Categoria şi clasa de importanţă;
⮚ Categoria de importanță – ,,B’’ conf. HG nr. 766/97
⮚ Clasa de importanță – II – (conform Codului de proiectare seismică P100/1 – 2013)
⮚ Risc de incendiu “mic” / grad de rezistență la foc II.
Durata de execuție este de 25 luni.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei va asigura finanțarea cheltuielilor aferente realizării obiectivului de investiții prin Programul național de construcții de interes public sau social derulat de „C.N.I.” – S.A. în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 25/2001 privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii „C.N.I.” – S.A., aprobată cu modificări prin Legea nr. 117/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
Ministerul Afacerilor Interne prin Clubul Sportiv Dinamo București va finanța, conform legii, cheltuieli în sumă de 26.680 mii lei (inclusiv TVA), aprobate prin Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 97/08.11.2023, pentru:
– Finanțarea demolării construcțiilor existente – demolare derulată prin C.N.I. S.A.; – Branșarea la utilități a întregii clădiri;
–Relocarea/protecția utilităților de pe amplasament (relocarea retelei de termoficare).
Documentația tehnico-economică a fost supusă avizării în Consiliul TehnicoEconomic al M.D.L.P.A., fiind emis avizul nr. 139/141 din 04.12.2023, în Consiliul Tehnico-Economic al M.A.I., pentru partea aferentă cofinanțării, fiind emis avizul nr. 255/2023, precum și în Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe, fiind emis avizul nr. 65 din 21.12.2023. Sumele din anexa la prezentul proiect sunt calculate prin rotunjire la un leu, prin neglijarea fracţiunilor de până la 50 de bani inclusiv şi majorarea la leu a fracţiunilor ce depăşesc 50 de bani, cu unele excepții în vederea asigurării relației matematice dintre sume.