Ce vom vota, anul acesta?
Ce vom vota la alegerile din 2024 a fost întrebarea pe care am lansat-o invitaților la Dialogurile Puterii. Rând pe rând, jurnaliști, profesori, oameni de comunicare au răspuns, la unison, ce nu vom vota: doctrine și programe politice.
Nu vom vota o doctrină
”Nu putem vota o doctrină pentru că nu sunt enunțate”, afirmă jurnalistul Sorin Roșca Stănescu. „Noi nu știm în acest moment care e doctrina Partidului Național Liberal la locale sau la europarlamentare, nu și-au exprimat-o până acum.
Nu știm nici PSD-ul sub ce pălărie este doctrinar. O doctrină clară este cea enunțată de liderii AUR, acolo se știe că sunt suverani. Dincolo, Orban pretinde că este un liberal de dreapta. În timp ce USR trăiește ca un partid clar neomarxist. Altfel spus, un fel de partid comunist. Iar UDMR are un electorat definit și disciplinat.”
Să votăm femeile
Psihologul Mirela Zivari susține că ” Vom merge la vot și ar fi bine să ne informăm puțin la acele liste lungi de oameni care sunt alături de primari și consilieri și să avem mai multe informații și să luăm decizii mai raționale, pentru că și la vot suntem la fel de emoționali ca și atunci când ne aflăm în fața unei vitrine și cumpărăm o pereche de pantofi sau în fața hypermarketului și nu știm câte fructe să alegem. Dacă introducem puțin elementul de logică, de rațiune, de analiză, ar fi un câștig foarte mare și sper să avem mai multe femei pe liste. Pentru că numărul de femei dintr-o organizație politică este destul de redus și pentru că alegerile încep încă din filialele mici, femeile trebuie să aibă un grad ridicat de toleranță și putere de a lupta până la capăt. E greu pentru o femeie să aibă un contracandidat bărbat care o va întreba dacă cratițele sunt curate acasă. Te scârbește lumea politică în care calculele și limitarea oamenilor la niște numere devin extrem de sufocante.”
Vom vota eticheta
Luminița Ciocan, lector la Universitatea Hyperion, ne spune: ” Vom vota programul, charisma, promisiunile, cadourile…Toate, în funcție de fiecare dintre noi, pentru că și candidații și formațiunile politice mizează pe măsuri diferite, de la caz la caz și pe carisma candidatului și pe forța financiară a partidului care se duce în sat cu găleți, cu pâine și cu alte obiecte care pot fi făcute cadou. Un procent foarte scăzut din electorat se mai uită la programul politic, i se pune din start eticheta. Oricum, n-o să facă ce spune acolo! Iar dacă îi întrebi pe cei care se duc la vot, sunt foarte puțini cei care spun că știu ceva din programul politic al candidatului, dar se vor uita în primul rând la siglă, la etichetă. Se vor uita cum arată omul respectiv, cât de frumos vorbește, în ce context vorbește și, din păcate, mai puțin la conținutul, programul lui, programul electoral.”
Vom vota siguranța lor, nu a noastră
Laura Dragomir, comunicator, crede că ”Fiecare va face propriile alegeri. Din analiza comportamentului uman pe care o fac de zeci de ani, am învățat că oamenii, de regulă, votează siguranța așa cum o definesc ei. Foarte puțini votează o perspectivă. Foarte puțini votează o strategie. Foarte puțini își doresc să construiască ceva, drept pentru care acesta este și mesajul pe care, de altfel, politicienii îl transmit – siguranța , siguranța lor, cei care votează tot siguranța lor, dar din perspectiva pe care o au, pentru că acum au început să fie anunțate o grămadă de, să spunem, beneficii pentru o anumită parte a societății, care sunt binevenite pentru fiecare. De altfel, și această siguranță va fi votată. Ideea este că, de fapt, nu e nicio siguranță.”