Noul Cod silvic: Tăierile „la ras” vor fi interzise. Condiții stricte pentru proprietarii de păduri
Guvernul a aprobat Legea Codului silvic, care stabilește obligații stricte pentru proprietarii de păduri, precum și o serie de măsuri în cazul în care nu sunt respectate prevederile actului normativ.
Astfel, potrivit noii Legi a Codului Silvic, proprietarii de păduri sunt obligați să încheie contracte de pază și de servicii silvice și să efectueze împăduriri și regenerări.
În caz contrar, lucrările vor fi efectuate de stat, urmând ca acesta să recupereze costurile de la proprietari, chiar dacă se ajunge la executare silită.
Prevederi importante ale actul normativ: drumurile forestiere vor fi supravegheate video, sunt introduse sancțiuni penale și măsuri privind confiscarea materialelor lemnoase, a mijlocului de transport ori suspendarea accesului în sistemul informatic integrat pentru păduri. Mai trebuie precizat și faptul că este permisă plimbarea pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din țară.
Foarte important: tăierile „la ras” vor fi interzise în toate ariile naturale protejate din România, ceea ce înseamnă peste 40% dintre păduri.
Ce terenuri sunt considerate pădure
În noul act normativ sunt considerate păduri terenurile din Fondul Forestier Național (FFN) cu o suprafață de cel puțin 0,5 ha, acoperite cu arbori cu o înălțime minimă de 5 m la maturitate în condiții normale de vegetație. De asemenea, este vorba de terenurile încadrate până în prezent în FFN ca păduri ori ca perdele forestiere de protecție, precum și jnepenișurile, deși nu se încadrează din punct de vedere al suprafeței definite anterior.
Trebuie menționat că este interzisă includerea în intravilan a pădurilor și apare un nou termen, de folosință agrosilvică, aplicabilă terenurilor:
- acoperite cu arbori, inclusiv pășunile împădurite;
- cu perdelele forestiere de protecție din arbori care ating o înălțime minimă de 5 m la maturitate în condiții normale de vegetație, neincluse în FFN;
- cu jnepenișuri, neincluse în FFN;
- pe care se înființează plantații forestiere prin diferite programe naționale și locale, dacă aceste programe nu prevăd includerea în FFN.
În cazul proprietarilor terenurilor agricole care înființează voluntar perdele forestiere, aceștia pot opta pentru încadrarea perdelelor astfel înființate ca terenuri cu destinație agricolă și folosință agrosilvică. Aceasta fără ca ele să fie incluse în Sistemul național al perdelelor forestiere de protecție și fără încadrarea în categoria de folosință pădure. Pajiștile permanente de înaltă valoare naturală nu pot face obiectul împăduririi.
De asemenea, pădurile private abandonate trec în proprietatea statului, potrivit noului Cod silvic.
Dacă proprietarul nu respectă obligația de regenerare a pădurilor, Garda Forestieră va dispune lucrări de regenerare anuale, pe bază de deviz.
În cazul în care proprietarul nu realizează împădurirea prevăzută de lege, Garda va recurge la una din următoarele căi de acțiune:
a) executarea lucrărilor de către ocolul silvic și transferarea creanței la deținător cu acordul acestuia
b) notarea în Cartea Funciară a posesiei statului român, dacă în termen de trei ani de la efectuarea lucrărilor de regenerare proprietatea asupra terenului regenerat nu este revendicată;
c) declanșarea procedurii privitoare la bunurile abandonate sau succesiunii vacante dacă cerințele legale sunt îndeplinite în acest caz și efectuarea lucrării de regenerare în termen de 3 ani de la finalizarea procedurii;
d) declanșarea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică și efectuarea lucrării de regenerare în termen de 3 ani de la finalizarea procedurii, expropriator fiind Regia Națională a Pădurilor- Romsilva.
Drepturi pentru proprietari
Proprietarii terenurilor din FFN cu o suprafață de până la 10 ha, inclusiv, au următoarele drepturi:
– de a recolta un volum de lemn de maxim 5 mc/an/ha,
– de a reporta pentru anii următori cantitățile nerecoltate, – de a recolta integral produsele accidentale,
– de a beneficia gratuit de pază și serviciile silvice minimale.
Proprietarii terenurilor din FFN cu o suprafață de peste 10 ha au o serie de drepturi la recoltarea de produse lemnoase, de la alegerea sortimentului țel în pădurile cu rol de producție, de a recolta lemn conform prevederilor amenajamentelor silvice și până la a beneficia gratuit de pază și serviciile silvice minimale în cazul suprafețelor de maxim 30 ha inclusiv.
Proprietarii de FFN, alții decât statul sunt, obligați să încheie cu ocoale silvice următoarele tipuri de contracte:
– de pază și servicii silvice minimale;
– de prestări servicii silvice tehnice;
– de administrare.