e-Factura: Sancțiunile se amână cu două luni pentru cei care nu o folosesc, anunță Ministerul Finanțelor
Ministerul Finanțelor propune amânarea cu două luni a sancțiunilor în cazul celor care nu folosesc e-Factura.
În acest sens, ministrul Marcel Boloș a anunțat că Guvernul va adopta această propunere în următoarea ședință.
”Încă de la începutul implementării sistemului RO e-Factura am pus accent pe o colaborare strânsă și transparență cu antreprenorii. Nu am exclus că va fi nevoie de îmbunătățiri, tocmai de aceea ne-am anagajat să fim flexibili și receptivi la feedback. Dovadă că reprezentanții mediului de afaceri au participat la ședințele noastre și au venit cu propuneri valoroase, care s-au și implementat de-a lungul timpului. O nouă decizie care reflectă acest angajament este că am propus extinderea cu 2 luni a perioadei în care nu se aplică sancțiuni pentru cei care nu folosesc sistemul. Am pus astăzi în consultare actul normativ care reglementează acest aspect pentru a fi adoptat în următoarea ședință de Guvern”, a anunțat, vineri, ministrul Finanțelor.
De asemenea, ministrul Boloș a subliniat că este ”o prelungirea solicitată de mediul de afaceri pentru a permite persoanelor impozabile să își continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor”.
Ministrul Boloș le-a recomandat celor care nu folosesc e-Factura ”să profite de timpul suplimentar pentru a se adapta la noile reglementări, care au intrat deja în vigoare încă de la 1 ianuarie”.
În acest sens, potrivit ministrului Finanțelor, au fost trimise îndrumări în SPV privind modul de utilizare a sistemului către toți cei care nu au raportat facturi până în prezent.
e-Factura de la 1 iunie 2024
Ministrul Boloș mai precizează că persoanele care nu țin seama de termenul limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura vor fi sancționați de la 1 iunie 2024
Potrivit Ministerului Finanțelor, sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura a fost creat în vederea punerii la dispoziția operatorilor economici a unui serviciu electronic pentru emiterea și primirea facturilor.
Standardizarea sistemului de facturare electronică la nivel internațional are beneficii semnificative în ceea ce privește funcționarea economiilor, impactul asupra mediului și reducerea sarcinilor administrative.
Începând cu data de 1 ianuarie 2024, s-a instituit facturarea electronică obligatorie pentru toate tranzacțiile efectuate între persoanele impozabile stabilite pe teritoriul României.