Atacul la sala de concerte de la Moscova: de ce Statul Islamic vizează Rusia?
Peste 115 persoane au fost ucise și aproximativ 120 au fost rănite într-un atac mortal la Moscova revendicat de un grup afiliat Statului Islamic.
Mai mult de 115 persoane au fost ucise și aproape 120 au fost rănite în urma unui atac brutal asupra spectatorilor la un concert la Crocus City Hall din Moscova, înaintea unei spectacole susținute de o trupă rock din era sovietică, vineri.
Atacatorii îmbrăcați în uniforme de camuflaj au deschis focul și se pare că au aruncat dispozitive explozive în interiorul locului de concert, care a fost lăsat în flăcări cu acoperișul prăbușindu-se după atacul mortal. Unsprezece persoane au fost reținute, inclusiv patru persoane direct implicate în asaltul armat, a raportat agenția de știri Interfax din Rusia în cursul zilei de sâmbătă, scrie Al Jazeera.
Filiala Afganistanului a Statului Islamic – cunoscută și sub numele de Statul Islamic din Provincia Khorasan, ISKP (ISIS-K) – a revendicat responsabilitatea pentru atac, iar oficialii americani au confirmat autenticitatea acestei revendicări, conform agenției de știri Reuters.
Iată ce știm despre grup și posibilul său motiv pentru atacul din Moscova. Filiala Afganistanului a ISIL Grupul (cunoscut și sub numele de ISIS-K) rămâne una dintre cele mai active filiale ale ISIL și își ia numele de la un califat antic din regiune care a cuprins odată zone din Afghanistan, Iran, Pakistan și Turkmenistan.
Grupul a apărut în estul Afghanistanului la sfârșitul anului 2014 și era format din luptători ai talibanilor din Pakistan și luptători locali care și-au jurat loialitatea față de fostul lider al ISIL, Abu Bakr al-Baghdadi. Grupul și-a dobândit de atunci o reputație temută pentru actele sale de brutalitate.
Murat Aslan, analist militar și fost colonel în armata turcă, a declarat că filiala ISIL din Afghanistan este cunoscută pentru „metodele lor radicale și dure”.
„Cred că ideologia lor îi inspiră în ceea ce privește selectarea țintelor. În primul rând, Rusia este în Siria și luptă împotriva Daesh [ISIL] la fel ca Statele Unite. Acest lucru înseamnă că îi văd pe astfel de țări ca fiind ostile”, a declarat Aslan pentru Al Jazeera.
„Acum sunt în Moscova. În trecut au fost în Iran și vom vedea mult mai multe atacuri, poate în alte capitale”, a adăugat el.
Deși numărul membrilor săi din Afghanistan se pare că a scăzut de la un vârf în jurul anului 2018, luptătorii săi reprezintă în continuare una dintre cele mai mari amenințări la adresa autorității talibanilor în Afghanistan.
Atacuri anterioare ale grupului
Luptătorii ISIS-K au revendicat responsabilitatea pentru atacurile din 2021 de lângă aeroportul Kabul care au lăsat cel puțin 175 de civili morți, au ucis 13 soldați americani și au rănit multe zeci de persoane.
Filiala ISIL a fost anterior acuzată că a efectuat un atac sângeros asupra unei maternități din Kabul în mai 2020, care a ucis 24 de persoane, inclusiv femei și sugari. În noiembrie același an, grupul a efectuat un atac asupra Universității din Kabul, ucigând cel puțin 22 de profesori și studenți.
În septembrie 2022, grupul și-a asumat responsabilitatea pentru un atac sinucigaș mortal la ambasada rusă din Kabul. Anul trecut, Iranul a acuzat grupul pentru două atacuri separate asupra unui important sanctuar din sudul Shirazului – Shah Cheragh – care au ucis cel puțin 14 persoane și au rănit mai mult de 40.
Statele Unite au pretins că au interceptat comunicări care confirmă că grupul se pregătea să efectueze atacuri înainte ca atacurile sinucigașe coordonate din Iran în ianuarie acestui an să ucidă aproape 100 de persoane în orașul Kerman din sud-estul Iranului. ISIS-K a revendicat responsabilitatea pentru aceste atacuri.
De ce atacă ISIL Rusia?
Analiștii în domeniul apărării și securității spun că grupul și-a îndreptat propaganda împotriva președintelui rus Vladimir Putin în ultimii ani, din cauza presupusei opresiuni a musulmanilor de către Rusia.
Amira Jadoon, profesor asistent la Universitatea Clemson din Carolina de Sud și coautoare a cărții „Statul Islamic în Afganistan și Pakistan: Alianțe strategice și rivalități”, a declarat că Rusia este considerată un adversar cheie al ISIL, iar Moscova a devenit un punct focal al „extensivei sale războaie de propagandă” împotriva ISIS-K.
„Angajamentul Rusiei în lupta globală împotriva ISIS și a filialelor sale, în special prin operațiunile sale militare în Siria și eforturile sale de a stabili legături cu talibanii afgani – rivalii ISIS-K – marchează Rusia ca un adversar cheie pentru ISIS/ISIS-K”, a declarat Jadoon pentru Al Jazeera.
Dacă atacul din Moscova ar fi „atribuit definitiv” ISIS-K, Jadoon a spus că grupul speră să obțină sprijin și să-și avanseze „scopul de a evolua într-o organizație teroristă cu influență globală”, demonstrând că poate lansa atacuri pe teritoriul rusesc.
„ISK a demonstrat în mod constant ambiția sa de a evolua într-o entitate regională formidabilă… Dirijându-și agresiunea către națiuni precum Iranul și Rusia, ISK nu doar se confruntă cu greutăți regionale, ci subliniază și relevanța sa politică și capacitatea sa operațională pe scena globală”, a spus Jadoon. Kabir Taneja, membru al programului de studii strategice al Fundației de Cercetare Observer – un grup de reflecție cu sediul în New Delhi, India – a declarat pentru Al Jazeera că Rusia este văzută de ISIL și filialele sale ca „o putere cruciată împotriva musulmanilor”.
„Rusia a fost ținta ISIS și nu doar a ISKP (ISIS-K) de la început”, a spus Taneja, autor al cărții „Pericolul ISIS”.
„ISKP a atacat ambasada Rusiei din Kabul în 2022, iar în decursul lunilor agențiile de securitate ruse au intensificat eforturile lor pentru a reprima ecosistemele pro-ISIS atât în Rusia, cât și în jurul granițelor sale, în special Asia Centrală și Caucaz”, a spus el.
La începutul lunii martie, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, cunoscut sub numele de FSB, a declarat că a dejucat un plan al ISIL de a ataca o sinagogă din Moscova.
ISIS și Rusia au fost de asemenea dușmani de lungă durată pe alte câmpuri de luptă, cum ar fi Siria, unde puterea aeriană a Moscovei și sprijinul pentru regimul lui Bashar al-Assad au fost critice în respingerea avansurilor făcute de luptătorii ISIS în primii ani ai războiului civil. Forțele ruse au fost de asemenea acuzate de grupuri de drepturi civile și alte fronturi de opoziție din Siria că au comis abuzuri și excese împotriva civililor prin campaniile lor de bombardament. Relațiile strânse ale Moscovei cu Israelul sunt, de asemenea, anatema pentru ideologia ISIS, a spus Taneja.
„Deci această fricțiune nu este nouă ideologic, dar este nouă tactica”, a spus el pentru Al Jazeera. Există și un alt factor: în mare parte departe de atenția lumii, grupul armat s-a regrupat într-o forță formidabilă după reversurile din Siria și Iran.
„ISK în Afghanistan a crescut semnificativ în putere… și nu este doar ISKP, ISIS în regiunile sale originale de operațiuni, Siria și Irak, văd, de asemenea, o creștere a capacităților operaționale”, a spus Taneja. Astăzi, a adăugat el, este „puternic ideologic chiar dacă nu politice, tactice sau strategice… nu mai atât de puternic”.
Acest lucru reprezintă o provocare pentru o lume distrasă, a spus el.
„Cum să combatem acest lucru este întrebarea mare într-o perioadă în care competiția între mari puteri și agitația geopolitică globală a pus lupta împotriva terorismului pe planul doi”, a adăugat Taneja.
Atacurile anterioare din Rusia
În 2002, luptătorii ceceni au luat mai mult de 900 de ostatici într-un teatru din Moscova, Dubrovka, cerând retragerea trupelor rusești din Cecenia și încheierea războiului Rusiei în regiune.
Forțele speciale rusești au atacat teatrul pentru a pune capăt situației de impas și 130 de persoane au fost ucise, majoritatea sufocate de un gaz folosit de forțele de securitate pentru a lăsa luptătorii ceceni inconștienți.
Cel mai sângeros atac din Rusia a fost asediul școlii Beslan din 2004, care a fost efectuat de membri ai unui grup armat cecen care dorea independența Ceceniei față de Rusia. Asediul a ucis 334 de persoane, inclusiv 186 de copii.