Cacao, mai scumpă decât cuprul: Cât a ajuns să coste tona de boabe?
Luni, piața a fost martora unui eveniment istoric: pentru prima dată, prețul tonei de cacao a depășit pragul de 9.000 de dolari, surclasând astfel tona de cupru.
Creșterea record vine pe fondul temerilor privind aprovizionarea și eforturilor producătorilor de ciocolată de a-și asigura necesarul de materie primă.
Creștere accelerată în martie
Martie aduce o creștere spectaculoasă a prețurilor futures la cacao, cu aproape 50%, ritm aproape dublu față de începutul anului.
Dinamica este atribuită recoltelor compromise de condițiile meteo nefavorabile și atacurilor dăunătorilor la culturile de cacao din vestul Africii.
Tendințe pe piețe și prețuri în creștere
Prețul la Bursa de la New York a atins 9.188 de dolari pe tonă, cu o creștere de 2,8%, indicând o posibilă continuare a tendinței ascendente.
Specialiștii avertizează că, în ciuda tendinței de supra-cumpărare, prețurile ar putea să crească și mai mult, având în vedere condițiile actuale.
Provocări și perspective
Îngrijorările sunt amplificate de noile reglementări ale Uniunii Europene, care ar putea complica și mai mult achiziționarea materiei prime.
Normele care urmează să intre în vigoare în Uniunea Europeană urmăresc să împiedice vânzarea produselor rezultate în urma defrişării pădurilor.
Recoltele din Africa de Vest, în special din Coasta de Fildeș, indică o producție scăzută, adâncind potențialul deficit din piață.
Situația aduce în perspectivă o posibilă explozie a prețurilor ciocolatei, dacă condițiile actuale persistă.