Oficial BNR, declarații șocante: Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, deja trăiți cu mult peste posibilități
Valentin Lazea a făcut declarații care par ieșite din comun având în vedere că este economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR).
Economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, trage un semnal de alarmă, afirmând că oamenii ar trebui să renunțe la așteptările că nivelul lor de trai va continua să crească, deoarece trăim deja ”cu mult peste posibilități”.
”De doi ani de zile, băncile centrale practică dobânzi reale pozitive. Aceasta va transforma viața datornicilor într-un coșmar. Ideea de bază este că nu ar trebui să vă mai așteptați la o creștere a nivelului de trai; deja trăim peste posibilitățile noastre. Refolosiți lucrurile, reparați-le, reciclați plasticul, folosiți mai mult transportul în comun și renunțați la călătoriile cu avionul, optând pentru tren”, a declarat Valentin Lazea, într-un podcast realizat de Andreea Roșca.
În plus, Lazea a transmis tinerilor că traiul pe credit nu a fost o realitate întotdeauna și este un trend început în Statele Unite ale Americii.
”Tinerii își imaginează că creditul a fost întotdeauna o opțiune. În realitate, traiul pe datorie era considerat foarte riscant până în 1914 și era rareori întâlnit. Era chiar o rușine pentru un muncitor american să apeleze la un credit. Ulterior, au apărut primele forme incipiente de creditare. Ford și alte companii producătoare de mașini, deoarece mașinile erau scumpe, ofereau credite clienților lor cunoscuți pentru a-i ajuta să își cumpere mașini. Apoi a apărut conceptul de credit revolving. Marii retaileri americani au început să ofere credite clienților lor pentru a-i încuraja să cumpere mai mult de la ei. În 1958, Bank of America, o bancă fondată de imigranți italieni, a introdus cardul de credit, inițial valabil doar în California, apoi pe întreg teritoriul Statelor Unite. Astfel, a început această relație depersonalizată… Mai târziu, procesul de obținere a creditelor a devenit tot mai simplificat, însă, din dorința de a emite cât mai mulți bani, alimentată și de factori politici, creditele au fost acordate fără discriminare, chiar și către persoane fără venituri sau loc de muncă”, a explicat Lazea.