Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război, creat la Universitatea din Galați
Estimarea distrugerilor provocate de în război de atacurile cu drone și rachete sau bombardamente poate fi realizată cu ajutorul unei aplicații create de un student de Facultatea de Inginerie a Universității din Galați
A apărut un soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război! În conflictul armat declanșat de Rusia în Ucraina au fost provocate distrugeri imense în special prin atacurile cu rachete și drone asupra zonelor rezidențiale, dar și asupra unor capacități de producție industrială sau obiective de infrastructură de transport de mărfuri și dată fiind amploarea acestor distrugeri evaluarea pagubelor produse este extrem de complicată, pentru că necesită deplasarea în teren a unui număr foarte mare de evaluatori.
Inovație-Soft pentru estimarea distrugerilor de clădiri în război
Această operațiune, de estimare a pagubelor produse este importantă și pentru că, înainte de elaborarea unor proiecte care să vizeze reconstruirea unor căi ferate sau șosele distruse, obiective economice sau ansambluri rezidențiale, sunt necesare estimări ale costurilor presupuse de refacerea acestora.
Un student de la specializarea Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor de la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați a creat o aplicație care facilitează estimarea pagubelor utilizând imagini aeriene ale zonelor distruse de atacurile militare sau de producerea unor catastrofe naturale.
După aproape jumătate de an de testări, Ionuț Răzvan Mihai, student în anul II la „Informatică Aplicată” a pus la punct, printr-o metodă de programare specifică utilizării inteligenței artificiale, un algoritm care permite compararea imaginilor captate de către Google Earth înainte și după producerea atacului militar sau calamității naturale, utilizând module de percepție artificială.
Softul se bazează pe analizarea imaginilor aeriene. „Google Earth ne ajută să monitorizăm și să calculăm daunele provocate de război clădirilor din Ucraina. Practic, avem imaginea acestor clădiri înainte și după distrugeri. Cele mai multe imagini le avem din 2019 și în ele se poate observa numărul de imobile și cum arătau ele la acel moment, iar softul creat de mine compară gradul de distrugere al acestora în 2023 și oferă și un cost estimativ al pagubelor”, a precizat Ionuț Răzvan Mihai despre softul pe care l-a realizat.
În realizarea estimărilor, algoritmul utilizează mai multe date variabile utile pentru localizare, cum ar fi unghiul de filmare cu ajutorul camerelor, perioadele din an în care au fost realizate imaginile, dar și vegetația sau alte elemente de relief semnificative pentru identificarea locației.