Cine sunt primarii și consilierii locali care au încălcat Legea campaniei electorale în 2020

Publicat: 04 feb. 2021, 15:31, de Andreea Borcilă, în POLITICĂ , ? cititori
Cine sunt primarii și consilierii locali care au încălcat Legea campaniei electorale în 2020

Campania electorală pentru alegerile locale a început în data de 28 august și s-a încheiat pe 26 septembrie 2020. Potrivit raportului privind verificarea legalității veniturilor și cheltuielilor electorale, publicat în Monitorul Oficial, candidații care au intrat în cursa pentru un post de primar sau consilier local și care au încălcat anumite prevederi ale Legii campaniei electorale sunt candidați independenți. Patru dintre aceștia provin din județele Prahova și Buzău.

Miercuri, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 114, Partea I, raportul privind verificarea legalității veniturilor și cheltuielilor din campania electorală pentru alegerile locale de anul trecut. Câteva dintre prevederile Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale au fost încălcate. În cele mai multe dintre cazuri, ele se referă la sursa contribuției candidatului sau obligativitatea unor declarații transmise mai departe Autorității Electorale Permanente.

Alegeri locale 2020, Primăria din Nușfalău, jud. Sălaj

Candidat independent Radu Mate

Primarul comunei Nușfalău a absolvit Facultatea de Științe Economice, a lucrat în administrație începând cu anul 1995, apoi a candidat pentru funcția de primar în 2008, având la activ patru mandate. A câștigat alegerile locale din 27 septembrie 2020 cu un scor electoral de peste 80%. Printre proiectele de investiții, s-au numărat prima capelă mortuară din Sălaj, construirea unei grădinițe, reabilitarea și extinderea unui parc, proiecte de canalizare, extindere rețea și alimentare cu apă, construirea unui bloc ANL pentru tineri etc., scrie Monitoruldesalaj.ro.

Astfel, candidatul independent a avut:

  • Contribuții electorale în cuantum de 3010,00 de lei;
  • Cheltuieli electorale în cuantum de 3004,43 lei;

Din raport reiese că echipa de control „a validat suma de 3000,00 de lei aferentă cheltuielilor electorale pe care o propune în vederea rambursării către competitorul electoral și a invalidat suma de 4,43 lei în baza prevederilor art. 48 alin. (11) lit. (b) din Legea nr. 334/2006. (…) S-a constatat faptul că au fost încălcate prevederile art. 28 alin. (13), (14), (15)” din prezenta lege. Cu alte cuvinte, „sumele cheltuite pentru campania electorală nu se rambursează în următoarele situații”:

„b) utilizarea pentru campania electorală a altor surse de finanțare decât cele prevăzute de prezenta lege”

Prevederile art. 28 alin. (13), (14), (15) se referă la:

„(13) În cel mult 3 zile lucrătoare de la data depunerii sau virării unei sume de bani în contul bancar notificat pentru campania electorală, candidatul sau partidul politic, după caz, are obligația de a preda mandatarului financiar competent o declarație cu indicarea sursei contribuției.

(14) Contribuția pentru campania electorală este declarată Autorității Electorale Permanente de către mandatarul financiar competent, în cel mult 3 zile lucrătoare de la data încasării în contul bancar notificat Autorității Electorale Permanente.

(15) Contribuțiile pentru campania electorală pot fi depuse în conturile bancare notificate Autorității Electorale Permanente, numai până la data încheierii campaniei electorale”.

Alegeri locale 2020, Primăria din comuna Valea Călugărească, jud. Prahova

Candidat independent Ioana Neagu

În septembrie 2020, candidatul independent Ioana Neagu a câștigat alegerile locale pentru primăria din comuna Valea Călugărească. Mai exact, a câștigat în 9 din cele 11 secții de votare din comună și funcția de primar al localității, cu 1267 de voturi din cele 4048 valabil exprimate, învingând nu mai puțin de 10 contracandidați, potrivit Telegrama.ro. Pe pagina de facebook Primăria Valea Călugărească, localnicii pot vedea care sunt investițiile efectuate în comună, ca de pildă subiectul apei potabile.

Astfel, candidatul independent a avut:

  • Contribuții electorale în cuantum de 2600,00 de lei;
  • Cheltuieli electorale în cuantum de 2535,90 lei;

Conform raportului, „s-a constatat faptul că au fost încălcate prevederile art. 28 alin (9) și (14) din Legea nr. 334/2006”:

„(9) În cel mult 48 de ore de la data depunerii unei sume în unul dintre conturile prevăzute la alin. (1), candidatul are obligația de a preda mandatarului financiar județean o declarație cu indicarea sursei contribuției.

„(14) Contribuția pentru campania electorală este declarată Autorității Electorale Permanente de către mandatarul financiar competent, în cel mult 3 zile lucrătoare de la data încasării în contul bancar notificat Autorității Electorale Permanente”.

Alegeri locale 2020, Consiliul Local al primăriei din comuna Cerașu, jud. Prahova

Candidatul independent, Mei-Roșu Constantin, a avut contribuții electorale în cuantum de 1452,00 lei și cheltuieli electorale în valoare de 1451,61 lei. Nu se știu alte detalii despre acesta, iar raportul susține că au fost încălcate aceleași prevederi ca în cazul primarului din Valea Călugărească.

Alegeri locale 2020, Primăria din comuna Siriu, jud. Buzău

Candidat independent Marțac Vasile

Candidatul independent a pierdut alegerile pentru postul de primar al comunei Siriu în fața contracandidatului său, Dragoș Constantin Voicu, membru PSD Buzău. de altfel, a avut contribuții electorale în cuantum de 3000 lei și cheltuieli electorale de 2927 lei. Potrivit raportului, „s-au constatat că au fost încălcate prevederile art. 28 alin (2) din Legea nr. 334/2006”. Cu alte cuvinte:

„(2) Încasarea contribuțiilor electorale și plata cheltuielilor electorale pot fi efectuate numai prin intermediul conturilor bancare notificate în prealabil Autorității Electorale Permanente”.

Alegeri locale 2020, Consiliul Local al primăriei din comuna Posești, jud. Prahova

Candidat independent Mocanu Nicolae-Costinel

A avut zero lei contribuții și cheltuieli electorale, însă „s-a constatat faptul că au fost încălcate prevederile art. 47 alin (1) din Legea 334/2006” care spune că:

„(1) În termen de 15 zile de la data desfășurării alegerilor, mandatarii financiari coordonatori sunt obligați să depună la Autoritatea Electorală Permanentă rapoartele detaliate ale veniturilor și cheltuielilor electorale ale partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale, organizațiilor cetățenilor români aparținând minorităților naționale și ale candidaților independenți, precum și cuantumul datoriilor înregistrate ca urmare a campaniei, însoțite de declarațiile prevăzute la art. 28 alin. (13)”.

Alegeri locale 2020, Consiliul Local al primăriei din comuna Racovițeni, jud. Buzău

Candidat independent Marin Sorin

Candidatul independent pentru un post de consilier local în comuna Racovițeni, jud. Buzău, a avut contribuții electorale în cuantum de 125 lei și cheltuieli electorale de 108 lei. Raportul susține că „au fost încălcate prevederile art. 34 alin (12) din Legea 334/2006”:

„(12) Calitatea de mandatar financiar se dobândește numai după înregistrarea oficială la Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza împuternicirii partidului politic sau a organizației cetățenilor aparținând minorităților naționale și a acceptului acestuia. Înregistrarea mandatarului financiar se realizează în intervalul dintre momentul aducerii la cunoștință publică a datei alegerilor și începerea campaniei electorale, făcându-se publică pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente”.

Mandatarul financiar este cel care organizează evidența contribuțiilor și cheltuielilor electorale. De altfel, este numit de către „conducerea partidelor politice, a alianțelor politice, a organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale sau de către candidații independenți”, potrivit legii.