Se amână amenzile pentru firmele care nu folosesc e-Factura. Care este noul termen limită acordat companiilor pentru intrarea în legalitate
Se amână amenzile pentru companiile care nu transmit facturile în sistemul național e-Factura în termenul de 5 zile stabilit. Inițial, măsura sancționării firmelor ar fi trebuit să intre în vigoare începând cu 1 aprilie.
Se amână amenzile pentru firmele care nu folosesc e-Factura
Guvernul a doptat în ședința de joi, 28 martie, o ordonanță de urgență care prelungește termenul în care companiile pot să transmită facturile în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura până la 31 mai 2024. Astfel, începând cu 1 iunie anul curent, inspectorii ANAF vor putea sancționa firmele care nu se supun legii.
Măsura amânării amenzilor a fost adoptată cu scopul de a se continua procesul de acomodare a persoanelor impozabile cu noul sistem, se arată în motivarea actului normativ.
Citește și: E-TVA, o nouă nebunie, după E-Factura! Afacerile mici se vor închide pe bandă rulantă
La finalul ședinței de guvern, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a făcut precizări despre acest subiect.
”Pentru modulul de e-Factura, amenzile care erau între 1.000 de lei, valoarea minimă pentru întreprinderile mici şi mijlocii, până la 10.000 de lei pentru contribuabilii încadraţi în categoria întreprinderilor mari, s-au amânat până pe data de 1 iunie”, a subliniat Boloș, potrivit Agerpres.
Cu toate acestea, ANAF a început deja să trimită notificări firmelor care nu au început să folosească sistemul e-Factura.
”Sunt 32.000 de mii de companii care în momentul de față nu utilizează modulul E-factura, deși au date înscrise în decontul de TVA. Sigur, noi nu am luat măsura pecuniară de a aplica amenzi, ci am transmis aceste notificări pentru ca să aibă în vedere că ANAF-ul de această dată nu doarme”, a mai spus ministrul Finanțelor.
Altă măsuri adoptate în sedința de guvern de joi
Totodată, Guvernul a adoptat joi şi pachetul de măsuri referitoare la finanţarea proiectelor de investiţii din fonduri externe de rambursabile, măsurile privitoare la operatorii economici cu capital de stat şi cu capital al unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi cele referitoare la măsurile cu caracter social.
„De asemenea, au fost adoptate măsurile care privesc acordarea unor drepturi sociale în rândul angajaţilor, după modelul pe care îl avem pentru sectorul public şi avem şi o serie de măsuri sociale care privesc atât indemnizaţiile de merit acordate în domeniul culturii, cât şi actualizarea indemnizaţiilor veteranilor de război care sunt într-un număr de peste 200.000, actualizarea cu inflaţia anuală, iar ori acest mecanism nu li se aplică şi desigur măsurile care ţin de indemnizaţiile membrilor Academiei Române, care au fost actualizate şi aprobate de către Guvern.”, a mai precizat Marcel Boloș.