În primele ore de la intrarea în Schengen și folosirea aplicației E-DAC, polițiștii români au depistat un olandez căutat de autorități din 2019

Publicat: 31 mart. 2024, 21:31, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
În primele ore de la intrarea în Schengen și folosirea aplicației E-DAC, polițiștii români au depistat un olandez căutat de autorități din 2019

În primele ore de la intrarea în funcțiune a aplicației E-DAC, polițiștii români au reușit să depisteze un cetățean olandez căutat de autoritățile din 2019 pentru comiterea unor infracțiuni în țara sa natală. Bărbatul a fost identificat și reținut în orașul Galați, iar acum autoritățile române se pregătesc să înceapă procedurile de extrădare către Olanda.

Potrivit informațiilor furnizate de Poliția Română, evenimentul a avut loc în timpul activităților de patrulare desfășurate de polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Liești, în localitatea Independența, județul Galați. În timpul unei opriri de rutină pentru control, s-a descoperit că conducătorul autoturismului era un cetățean olandez în vârstă de 45 de ani.

În urma verificărilor efectuate cu ajutorul aplicației E-DAC, s-a constatat că pe numele bărbatului exista o alertă Schengen emisă de autoritățile din Olanda încă din anul 2019. Această alertă era legată de comiterea unei infracțiuni de înșelăciune în 2016, iar bărbatul avea de executat 190 de zile de arest.

Bărbatul a fost predat polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, iar ulterior a fost prezentat procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați, care a dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore. Autoritățile române vor începe acum procedurile de extrădare conform tratatelor și acordurilor internaționale aplicabile.

Aplicația E-DAC, recent implementată în România, a demonstrat deja eficiența sa în identificarea și reținerea suspecților căutați de autoritățile din alte țări ale spațiului Schengen, consolidând astfel lupta împotriva criminalității transfrontaliere și contribuind la asigurarea siguranței cetățenilor.