Fostul edil Nicolae Barbu, artizanul incineratorului de deșeuri medicale de la Giurgiu
Construirea unui incinerator pentru arderea deșeurilor medicale în Giurgiu a provocat și mai provoacă panică printre locuitorii urbei, dar și printre cei din Ruse. Ceea ce nu s-a spus este că artizanul acestei afaceri este fostul edil PP-DD, PSD, Pro România Nicolae Barbu, care acum vrea un al treilea mandat din partea PSD.
Incineratorul de la Giurgiu trebuie să ardă toate deșeurile medicale din București
În vara anului 2020, în Zona Liberă a municipiului Giurgiu a fost depozitat un incinerator dezansablat de ardere a deșeurilor medicale. Cel care a solicitat depozitarea incineratorului era chiar primarul Giurgiului, Nicolae Barbu, iar directorul general al Zonei Libere, Liviu Cartojan, a fost de acord. Nimeni în afară de cei doi nu știau ce reprezintă acel utilaj dezansamblat care aparținea firmei Friendly Waste România SRL București controlată de frații Fadel Mohamad și Fadel Neamet-Dana. De fapt, acest incinerator trebuia să fie instalat la Mitreni-Călărași, dar după scandalul făcut de localnici, acesta a fost relocat la Giurgiu (vezi FOTO).Acest incinerator ar fi trebuit să ardă toate deșeurile anatomo-patologice de la spitalele și morgile din București. Și, astfel, Ministerul Sănătății ar fi găsit soluția ideală de a scapă de aceste reziduri fără să le pese de sănătatea giurgiuvenilor.
Nicolae Barbu a vândut terenul pentru incineratorul de la Giurgiu
Într-un document exploziv aflat pe masa mai multor instituții de forță ale statului român se precizează foarte clar cine a pus pe picioare această afacere de la Giurgiu. „În baza refuzului celor de la Mitreni-Călărași, patronii firmei Friendly Waste România au vorbit cu Nicolae Barbu, iar acesta i-a asigurat că dacă obține un al treilea mandat, acel incinerator va funcționa la Giurgiu. Nicolae Barbu s-a gândit imediat ca din cele 37 ha deținute de el să le vândă terenul necesar acestei investiții, dezmembrând o parte și vânzând-o printr-o firmă a băiatului său, Mihai Barbu, contra sumei de aproximativ un milion de euro. Cei de la firma Friendly Waste România aveau deja și precontracte cu aceste spitale din București pentru a le asigura profitul imediat și nu conta prețul terenului de un milion de euro pe care i-a plătit lui Barbu și nici prețul incineratorului construit undeva prin Dolj. Se gândeau doar să își acopere investiția imediat pe sănătatea giurgiuvenilor. Primăria Giurgiu și nici Garda Națională de Mediu nu avea posibilitatea sa supravegheze calitatea aerului deoarece aparatura pe care o avem și o au cei de la mediu nu poate supraveghea sute de substanțe posibil emanate de incinerator. Ca atare, se mergea doar pe declarația proprie că vor respecta cantitățile zilnice și nu vor depăși limitele legale ale substanțelor sau compulsivitatea rezultate prin ardere”, se menționează foarte clar în acel document.
Alexandru Rafila a grăbit punerea în funcțiune a incineratorului de la Giurgiu
Între timp, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dă și el o mână de ajutor la punerea în funcțiune a incineratorului de la Giurgiu considerăm că „obiectivul de investiții poate avea un impact pozitiv din punct de vedere socio-economic și administrativ în zonă”. Inițial, Alexandru Rafila a precizat că firma Friendly Waste România nu respectă distanța minimă de 500 de metri față de locuințe și de societățile comerciale din zonă, după care, în aprilie 2023, a înlocuit raza de protecție de 500 de metri cu termenul „vecinătate”. Ulterior, Consiliul Local Giurgiu a stabilit că raza de protecție trebuie să fie la minim 1.000 de metri de locuințe și societăți comerciale.
Restanțe către Zona Liberă, dar sechestru asigurator pus de ANAF pe terenul unde se află incineratorul
Acum, Nicolae Barbu, prietenul lui Victor Ponta și Niculae Bădălău, vrea să obțină un al treilea mandat de edil al municipiului Giurgiu din partea PSD. Dar, în același timp, el urmărește cu disperare ca incineratorul de deșeuri medicale să fie dat în funcțiune cât mai repede că deh…dacă nu funcționează pierde bani, chiar dacă sănătatea giurgiuvenilor este pusă în pericol. Mai trebuie precizat că Nicolae Barbu a dispus depozitarea incineratorului în Zona Liberă Giurgiu, fără să existe vreun contract în acest sens, fapt pentru care, timp de șase luni de zile nu s-a achitat niciun ban pentru depozitarea acestuia. La ora actuală, firma Friendly Waste România are o restanță de plată de 3.600 de euro pentru depozitarea incineratorului din Zona Liberă, iar contractul expiră în luna mai 2024, și șansele ca să fie prelungit sunt aproape zero. Mai mult, pe 22 noiembrie 2023, terenul cu pricina a fost pus sub sechestru de către ANAF Sector 2 București, Serviciul Colectare, Executare Silită Persoane Juridice pentru că nu s-au achitat dările către stat. TVA-uri, CAS-uri etc. „Se instituie sechestru asigurator pentru terenul construibil-Teren intravilan cu destinație industrială situat în Municipiul Giurgiu, Șos. Sloboziei, Km. 4, Jud. Giurgiu, cu suprafață de 3050 mp, aparținând societății FRENDLY WASTE ROMÂNIA”, se menționează în documentul ANAF Sector 2.