Blocarea accesului la Schengen terestru și spionajul rusesc
Viktor Orban și Karl Nehammer sunt periculoși pentru proiectul european pentru că fac, direct sau indirect, jocurile Moscovei. Presa europeană a tot prezentat anchete pe această temă. Viena era în timpul războiului rece capitala spionajului. E a continuă să fie și azi, deși, între timp, Războiul Rece 2.0 dintre Occident și Rusia a devenit unul fierbine. Dar cancelarul federal austriac, Karl Nehammer, pare că de abia acum a aflat.
În al 25-lea ceas, Nehammer descoperă cu uimire apa caldă. Un fost funcționar de rang înalt de la Viena, coordonator al unui serviciu secret austriac, a fost descoperit că făcea spionaj în favoarea Rusiei. Nu singur. Alte persoane din rețeaua sa au fost prinse. Mimând suprinza și indignarea, Nehammer încearcă disperat să se poziționeze de partea binelui. “Trebuie să evităm ca rețelele de spionaj rusești să ne amenințe țara prin infiltrarea sau instrumentalizarea partidelor și rețelelor politice”, spune cancelarul de la Viena. Praf în ochi. Târziu.
Putin i-a folosit pe Nehammer și pe Viktor Orban ca pe cei mai docili agenți de influență ai săi. Prin ei a tulburat apele în interiorul Uniunii Europene și a încercat să spargă solidaritatea țărilor membre. Austria și Ungaria au făcut un joc murdar al lipsei de principii, călcând peste regulile europene. Au șantajat state membre și au blocat anumite decizii europene, aparent fără niciun fel de sens. Veto-urile cu care se joacă ei în interiorul Consiliului European au amenințat stabilitatea Uniunii Europene. Din perspectiva tratatelor europene, poziționarea Vienei față de interatrea noastră în Schengen este una ilegală.
Încăpățânarea lui Nehammer de a-i ține pe români și pe bulgari în afara spațiului Schengen terestru continuă să favorizeze interesele lui Putin. Aprovizionarea Ucrainei cu combustibil și cu armament – prin Grecia, via Bulgaria – este permanent întârziată. Camioanele care transportă armament și combustibil pentru apărarea ucraineană stau câte o săptămână la cozi imense la niște puncte vamale terestre absolut inutile. După ce au tranzitat spațiul bulgar, aceleași camioane mai stau în cozi de zeci de kilometri câteva zile la frontiera românească.
Faptul că România și Bulgria nu au fost primite în Schengen terestru îl ajută pe Putin să sugrume în continuare alimentarea cu armament și cu combustibil a Ucrainei. Eforturile de ajutorare a Kievului pe calera transportului terestru au fost astfel diminuate cu 60%. Nehammer se miră naiv azi că are spioni ruși în propiul aparat de stat. Să se gândească cât de bine a fost folosit pe post de idiot util de către Kremlin și cât de confortabil îi e lui Putin să vadă România și Bulgaria aflate încă în afara Spațiului Schengen terestru.
La asta, se adaugă alte considerente de competiție economică regională. Există în România un sector privat foarte performant. Odată cu aderarea noastră integrală la Schengen, nu parțială cum este acum, dezvoltarea noastră economică ar fi una în ritm accelerat. România a ajuns să aibă un PIB de aproape de două ori mai mare decât PIB-ul Ungariei. O asemenea creștere economică a României la nivel regional a deranjat probabil factorii de decizie politică de la Viena. De ce? Integrarea noastră rapidă și integrală în Schengen terestru ar potența punctele forte ale românilor.
Austriecii și ungurii știu și ei că spațiile favorizate economic sunt cele aflate de pe lângă marile rute de comerț. În aceste spații economia are de câștigat. Există estimări optimiste care spun că, odată intrată în Schengen terestru, PIB-ul României ar putea să crească cu cel puțin 1% -2% anual.
Mediul de afaceri din Austria s-a întors împotriva pionului otrăvit al lui Putin aflat în fruntea guvernului de la Viena. Firme de transport austriece pierd sume colosale din cauza blocajelor din vămi. Sunt firme austriece care transportă fructe din Grecia în Austria. Acestea sunt obligate – din cauza că noi și bulgarii nu suntem primiți în Schengen terestru – să țină fructele și legumele zile întregi la punctele de trecere a frontierei.
Menținerea veto-ului perfid al cancelarului austriac Karl Nehammer asupra integrării totale a României în Schengen va avea efect de bumerang asupra sa. Se pare că la alegerile din toamnă formațiunea sa politică (Partidul Popular Austriac) se va clasa abia pe locul al treilea. În cele din urmă, vom reuși să ne integrăm în Schengen terestru. Dar, cine va cuantifica serios pierderile imense cauzate nouă și europenilor de o marionetă a Rusiei?