Firma fiului fostului ștab comunist Ioan Retegan, tun uriaș cu Armata Română
O companie abonată la banii publici a reușit să pună mâna pe un contract de 38,69 milioane de lei acordat de Ministerul Apărării.
Compania Helinick SRL, deținută de Ioan-Marius Retegan, a primit un contract în valoare de 38,69 milioane de lei de la Ministerul Apărării – Unitatea Militară 02547 București pentru proiectarea și execuția lucrărilor aferente realizării proiectului de investiție în cazarma 3041 București. Contractul a fost încredințat după o negociere restrânsă la care au mai participat alte patru companii, ale căror oferte au fost declarate inadmisibile.
Ioan-Marius Retegan deține 64% din Helinick SRL, firmă care a mai câștigat de-a lungul timpului contracte cu Armata Română, dar și cu alte companii sau instituții ale statului sau ale autorităților locale precum: Aeroportul Avram Iancu din Cluj, Administrația Prezidențială, Direcția Generală de Protecție Internă, Aeroportul din Sibiu, Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime, Agenția Națională de Integritate, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Direcția Regională a Finanțelor Publice Brașov etc.
Ioan-Marius Retegan
Ioan-Marius Retegan este fiul lui Ioan Retegan, fost șef al Sectorului muncă de partid din ministere în vremea Partidului Comunist Român. Profitând sau nu de relațiile strânse în trecut, Helinick a avut o evoluție ascendentă din 2014 și până azi, devenind expertă în domeniul sistemelor de siguranță și securitate electronică, iar contractele cu statul reprezintă o componentă importantă a afacerii societății.
Proiect clasificat ”secret de stat”
Armata română a clasificat proiectul câștigat de firma lui Retegan la categoria ”secret de stat”. ”Prin prezenta procedura se dorește a se achiziționa actualizarea proiectului tehnic și execuție lucrări pentru obiectivul de investiție imobiliară „Lucrări de construcții și instalații în cazarma 3041 București” Contract de proiectare și execuția lucrărilor aferente realizării proiectului clasificat “secrete de stat”, nivel de secretizare “secret” – „Lucrări de construcții și instalații în cazarma 3041 București””, se arată în documentația aferentă tranzacției.
Valoarea estimată a tuturor serviciilor și lucrărilor de execuție care formează obiectul investiţiei este de 40.731.685,78 lei fără TVA, din care:
- Valoarea estimată a serviciilor de proiectare 263.399,65 lei fără TVA.
- Valoarea estimată a lucrărilor de execuție este de 40.468.286,13 lei fără TVA.
Durata contractului (proiectare si execuție) este de 455 zile începând de la data emiterii Ordinul Administrativ de Începere către Antreprenor;
1. Actualizare Proiect Tehnic – 80 zile de la data emiterii Ordinul Administrativ de Începere către Antreprenor;
2. Recepția Proiectului Tehnic actualizat – 10 zile de la livrarea acestuia.
3. Execuţia lucrărilor şi asigurarea accesului la servicii conexe (asistenţă tehnică, supervizare) – 365 zile de la remiterii Ordinul de începere a lucrărilor de execuție.
4. Recepția la Terminarea Lucrărilor – 30 zile după finalizarea lucrărilor.
”Concurentul” Urdăreanu, de fapt un prieten
Una dintre firmele care au negociat cu Ministerul Apărării în această afacere este UTI Construction and Facility Management, deținută de Tiberiu Urdăreanu. Oferta acesteia a fost considerată inadmisibilă. Deși pare o concurență acerbă, între Ioan-Marius Retegan și Tiberiu Urdăreanu îi leagă o veche amiciție.
Cei doi sunt parteneri de afaceri de lungă duratp, implicați în diverse proiecte comune. Au colaborat la licitații și au beneficiat de contracte cu statul, cum ar fi unul de 10 milioane de euro cu Transelectrica SA în 2013.
Atât Tiberiu Urdăreanu, cât și Ioan-Marius Retegan au avut conexiuni cu regimul comunist. Primul este fiul generalului Tiberiu S. Urdăreanu, fost șef al Comandamentului Trupelor de Tancuri și Auto în perioada regimului comunist. Cel de-al doilea, după cum am spus mai sus, este fiul lui Ioan Retegan. Se speculează că relațiile politice din trecut au facilitat succesul lor în afaceri.