Panourile fotovoltaice, pe post de garduri în Olanda și Germania. Sunt „incredibil de ieftine”
Pare incredibil, dar în Olanda și Germania este pe cale să se lanseze o nouă modă: garduri din panouri fotovoltaice. Explicația este foarte simplă: sunt mai ieftine, ușor de asamblat și chiar la îndemână.
Adevărul este că aceste panouri fotovoltaice produc mai puțină energie, decât dacă ar fi montate pe acoperişuri. Pe de altă parte, se reduc semnificativ costurile cu forța de muncă și montarea lor, după cum susțin analiştili, dar și proprietarii gospodăriilor care au recurs la această metodă, potrivit Financial Times.
„Acesta este rezultatul faptului că panourile solare s-au ieftinit atât de mult încât le punem peste tot”, a afirmat Jenny Chase, analist în domeniul solar la BloombergNEF. „Deoarece costul de instalare – manopera, schelele – reprezintă marea majoritate a costului de instalare a unui sistem fotovoltaic pe acoperiş, poate avea sens”.
„De ce să ridici un gard când poţi să pui o grămadă de panouri solare, chiar dacă nu sunt aliniate exact la soare?”, afirmă Martin Brough, şeful departamentului de cercetare climatică de la BNP Paribas Exane. „În cazul în care panourile în sine sunt pur şi simplu incredibil de ieftine, constrângerile devin costurile de instalare şi locaţiile … se ajunge la un fel de mentalitate de bricolaj”.
Oferta de panouri fotovoltaice, de trei ori mai mare decât cererea
Oferta de panouri fotovoltaice la nivel mondial este estimată să atingă 1.100 gigawaţi până la sfârşitul acestui an, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât previziunile actuale privind cererea, conform unor estimări avansate de către Agenţia Internaţională pentru Energie. Motivul: supraproducţia din China.
Trebuie menționat și faptul că este ceva mai scumpă instalarea, din cauza majorării costurilor cu forţa de muncă. Nu în ultimul rând, timpul mare de așteptare pentru conectarea panourilor la reţelele electrice pune la încercare răbdarea industriei, dar și a gospodarilor.
Pe de altă parte, există probleme legate de capacitatea reţelelor de a prelua această energie verde, o situația cu care nu doar România se confruntă, ci și țările din Vestul Europei, mai nou.
Cum românii sunt și ei conectați la noutățile din Vest, au început să apară și la noi primele proiecte de acest fel și încă de câțiva ani.