Cel mai sinistru loc din București! Spitalul modular Pipera, sau cum să arunci pe fereastră peste două milioane de euro din bani publici
Spitalul modular de la Pipera a fost inaugurat cu mare fast în august 2020 și era văzut drept o adevărată bulă de oxigen pentru sistemul medical românesc sufocat de miile de cazuri zilnice de COVID-19. Doar că nici în timpul pandemiei nu a funcționat mai mult de câteva luni, deși era considerat alternativa ideală pentru spitalele a căror capacitate era cu mult depășită de cazurile de pacienți cu coronavirus. Acum a rămas doar o adunătură de containere invadate de bălării, un peisaj dezolant într-unul dintre cele mai luxoase cartiere ale Bucureștiului. Și mai grav este faptul că Primăria Generală a cheltuit la vremea respectivă peste două milioane de euro pentru acest proiect.
Spitalul modular Pipera, construit pentru bolnavii de Covid cu peste 2 milioane de euro, zace părăsit și plin de bălării
Unitatea medicală, construită de administrația Firea pe locul unde ar fi trebuit să fie ridicat Spitalul Metropolitan, a avut o capacitate de 500 de locuri. Spitalul modular Pipera era destinat persoanelor cu forme ușoare de Coivd-19, dar a funcționat doar câteva luni. Iar din data de 11 aprilie 2022 acesta a încetat să mai existe oficial, după ce protocolul dintre Compania Municipală de Consolidări – cea care s-a ocupat de construirea unității spitalicești – și Administrația Spitalelor București a luat sfârșit.
De la bun început, proiectul a prezentat numeroase hibe. Mulți specialiști în politici de sănătate au reclamat destinația improprie de spital modular spunând că în incinta repectivelor barăci nu se ptuea asigura un act medical în siguranță.
Practic, era o organizare de șantier în care containerele puteau fi folosite cel mult ca spații de cazare.
”Nişte containere, pur şi simplu, care nu au nicio logică, nu se putea asigura act medical acolo în siguranţă pentru pacienţi şi pentru personalul medical, care a dus iată la cheltuieli inutile, la suspiciuni pentru că au fost nişte preţuri care nu au fost controlate”, a declarat pentru TVR Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
Oana Gheroghiu, cofondator Dăruiește Viață, cea care în timpul pandemiei a reușit să construiească două spitale modualre în adevăratul sens al cuvântului a declarat pentru Digi24:
”Autoritățile au venit cu niște înșiruiri de containere și le-au numit tot spitale modulare. Ceea ce cred că trebuie să înțeleagă autoritățile, nu construiești un spital modular sau înșiruirea aceea de containere pe care au făcut-o ei într-un câmp. Un spital presupune să ai acces la imagistică, la farmacie, la sterilizare, la bucătărie, la toate serviciile medicale necesare și toate serviciile conexe, la toată logistica unui spital.”
Risipă din bani publici: ”A venit și Arafat să își facă talentul”
Un proiect lăsat de izbeliște despre care actuala administrație nu dorește să dea detalii. Am cerut un punct de vedere Primăriei Capitalei cu privire la fosta unitate medicală, însă până la ora redactării acestui articol nu am primit niciun răspuns.
În prezent, locul este pustiu. Pe ușile de acces ale containerelor sunt scrise mesaje cu destinația camerelor: ”acces personal”, ”vestiar personal curățenie” sau ”decontaminare personal” sunt doar câteva dintre ele.
Obiectivul are în continuare paza asigurată. Am încercat să stăm de vorbă cu paznicul de aici, dar acesta se ferește să ofere amănunte. Printre puținele declarații făcute, bărbatul a ținut să precizeze că la momentul inaugurării spitalului modular ”a venit și Arafat să își facă talentul”.
În incintă erau parcate și câteva utilaje despre care bărbatul nu a dorit să spună cui aparțin.
Cele 250 de contaienere au costat oficial peste 2 milioane de euro, bani pe care i-a primit Compania Municipală Consolidări – companie care acum se află în faliment – pentru implementarea proiectului. La inaugurare, fostul primar general Gabriela Firea spunea că, la finalul pandemiei, containerele pot fi folosite pentru organizarea de șantier a Spitalului Metropolitan.
Doar că până în acest moment nu se știe dacă Spitalul Metropolitan va mai fi construit prea curând. Așadar, din înșiruirea de contaienere amplasate pe fosta autobază STB de la Pipera cel mai probabil nu va mai rămâne nimic. Cu alte cuvinte, cele peste două milioane de euro cheltuite pe barăcile din termopan nu au fost altceva decât bani aruncați pe fereastră din buzunarul contribuabililor.
În timpul pandemiei de coronavirus, statul român a construit în total trei spitale modulare: cel de la Pipera, unul la Letea, în județul Bacău și altul la Lețcani, județul Iași. Toate acestea au înghițit aproape 20 de milioane de euro și niciunul nu mai este funcțional.