Șansele lui Klaus Iohannis pentru șefia NATO, demolate de Financial Times și The Wall Street Journal. ”A iritat mulți diplomați ai Alianței”
Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la președenția NATO. Financial Times și The Wall Street Journal au scris acum despre inițiativa președintelui României.
Candidatura la șefia NATO anunțată de președintele Klaus Iohannis a făcut subiectul unor articole apărute astăzi în publicațiile Financial Times (Marea Britanie), The Wall Street Journal (SUA), dar și Le Figaro (Franța).
Financial Times și The Wall Street Journal au scris despre șansele lui Klaus Iohannis pentru șefia NATO
Acestea au analizat șansele pe care le are președintele României să ajungă în fruntea NATO, iar concluziile nu sunt unele tocmai favorabile, după cum veți vedea în rândurile de mai jos.
În toate articolele din străinătate, premierul olandez Mark Rutte este favorit la conducerea NATO, în ciuda rezervelor exprimate de Turcia, Ungaria și Slovacia. Candidatura depusă de Klaus Iohannis ”nu este văzută ca o alternativă reală” la Rutte de majoritatea statelor membre, scrie Financial Times, în timp ce The Wall Street Journal susține că momentul ales de Iohannis pentru a-și anunța candidatura ”a iritat mulți diplomați ai Alianței”.
Cele două articole au apărut în ziua în care începe la Bruxelles reuniunea miniștrilor de Externe ai statelor membre NATO, o ședință la care e de așteptat să fie discutată și succesiunea la șefia alianței după terminarea mandatului lui Jens Stoltenberg.
”Problema capătă acum un caracter de urgență deoarece liderii alianței doresc ca problema succesiunii să fie rezolvată înainte ca Uniunea Europeană să înceapă să își aleagă următoarea echipă de conducere în urma alegerilor pentru Parlamentul European de la începutul lunii iunie. Șeful NATO a fost în mod tradițional un european, iar o temere de ambele părți ale Atlanticului este că, dacă postul nu va fi ocupat curând, va deveni parte a negocierilor pentru posturile de conducere din UE”, arată The Wall Street Journal.
”În octombrie 2023, premierul olandez demisionar Mark Rutte – un lider respectat pe scară largă – s-a înscris în cursă după ce anterior își negase interesul. El a fost considerat imediat favorit. Într-o întorsătură surprinzătoare la începutul acestui an, președintele român Klaus Iohannis și-a manifestat interesul pentru acest post. Aproape imediat, SUA, Marea Britanie, Germania și Franța și-au exprimat sprijinul pentru Rutte. Iohannis și-a declarat public dorința pentru postul din NATO în martie, spunând că regiunea sa avea nevoie de mai multă reprezentare. Momentul ales pentru această mișcare a iritat mulți diplomați ai alianței”, mai scrie The Wall Street Journal.
Ziarul american amintește și faptul că Ungaria s-a opus public lui Rutte, dar nu și-a exprimat sprijinul pentru Iohannis.
Britanicii de la The Financial Times scriu că miniștrii de externe din cele 32 de state membre ale NATO se reunesc astăzi la Bruxelles și vor avea loc discuții informale cu privire la viitorul lider al alianței. Rutte trebuie să câștige încrederea Ungariei, Slovaciei, Turciei și României, mai menționează jurnaliștii britanici.
”Candidatura lui Iohannis nu este văzută ca o alternativă reală la Rutte de către aproape toate celelalte state membre, ceea ce, potrivit diplomaților NATO, înseamnă că se exercită presiuni asupra celor care nu s-au retras pentru a se alinia în spatele lui Rutte în numele unității alianței”, scrie Financial Times.
Și publicația franceză Le Figaro a analizat candidatura lui Klaus Iohannis pentru șefia NATO. Jurnaliștii francezi au apelat la un specialist care cunoaște bine Organizația. Acesta a spus că președintele României ”nu are nici cea mai mică șansă de succes, nici măcar în rândul țărilor din flancul estic”.
„Modul în care a făcut anunțul, momentul ales și lipsa de comunicare cu partenerii arată că Klaus Iohannis nu a înțeles nimic și că nu are calitățile necesare pentru această funcție”, mai precizează sursa respectivă pentru Le Figaro.