Doze concentrate de sănătate din semințe de floarea soarelui, dovleac, in…
Semințe de floarea soarelui, dovleac, in… Ele oferă doze concentrate de elemente extrem de valoroase, care au un important efect terapeutic.
Semințe de floarea soarelui. Sunt o sursă naturală de seleniu, de antioxidanți și vitamina E, care oferă protecție celulelor și previn problemele oculare legate de înaintarea în vârstă. Se recomandă semințele crude, care pot ține locul de gustare între mese și pot fi adăugate în diferite salate de crudități. Sunt totuși persoane alergice la aceste semințe, care pot avea simptome specifice: mâncărimi, erupții pe piele etc. Persoanele care au sensibilități digestive trebuie să evite consumul frecvent și în cantități mari. Și încă un amănunt: semințele de floarea soarelui sunt calorice și în exces pot contribui la creșterea în greutate.
Semințe de dovleac. Potrivit specialiștilor, aceste semințe sunt excelente pentru bărbați. ”Da, e demonstrate științific, semințele de bostan sunt un remediu pentru inflamațiile prostate și o metodă de prevenție a adenomului de prostată”, precizează medicul Mihaela Bilic.
În plus aceste semințe conțin vitamina E și fitosteroli, compuși vegetali, care contribuie la scăderea colesterolului din sânge. ”Fitosterolii din porum, floarea soarelui și dovleac blochează locurile de absorbție ale colesterolului din măncare, cu rezultat pozitiv pe profilul lipidic sangvin”, mai adaută specialistul. Dar atenție: persoanele cu probleme de bilă ar trebui să fie atente la cantitatea consumată, deoarece un consum excesiv poate afecta colecistul.
Semințe de in. Comparativ cu cele de floarea soarelui, semințele de in au o densitate calorică scăzută și pot fi folosite în orice dietă. Mai mult sunt sățioase și astfel reduc nevoia de a mânca în plus. Lista beneficiilor semințele de in este generoasă: conțin acizi grași omega-3 care mențin sănătatea inimii, a oaselor, reglează nivelul colesterolului din sânge îmbunătățesc digestia, contribuie la detoxifierea colonului. Concret o rețetă pentru menținerea sănătății inimii: timp de 6 luni, zilnic, 30 de grame de semințe de in determină scăderea presiunii sistolice.
Semințe de susan. Aceste semințe conțin acizii grași esențiali (omega-3 și omega-6) benefici pentru sistemul cardiovascular: scad tensiunea arterială și riscul apariției unor probleme cardiace. Datorită conținutului bogt în fibre, îmbuntățesc digestia. De asemenea, conțin minerale (fosfor, potasiu, magneziu, zinc etc.), calciu, vitaminele B fiind indicate copiilor, femeilor la menopauză, însărcinate, persoanelor în vârstă.Uleiul din semințe de susan: menținut în gură câteva minute, reduce riscul de apariție a cariilor, a plăcii bacteriene, a gingivitei și a respirației urât mirositoare. Și încă un beneficiu: semințele de susan sunt bogate în triptofan, un aminoacid care este de mare ajutor persoanelor suferinde de depresie.
Semințe de mărar. Au o aromă inconfundabilă și reprezintă un ingredient foarte apreciat adăugat în multe preparate. Dar sunt folosite și în scopuri medicale încă din Antichitate. Studii de dată recentă confirmă că semințele de mărar reduc balonarea și indigestia, calmează durerile de stomac. O infuzie de semințe de mărar poate ajuta la ameliorarea digestiei și a durerilor de stomac.Semințele de mărar conțin flavonoide care combat stresul oxidativ și asigură protecția celulelor. Datorită conținutului crescut de vitamine C și A, aceste semnițe întăresc sistemul imunitar.
Semințe de chia. O cercetare, care se bazează pe zece studii clinice, indică faptul că aceste semințe au proprietatea de a crește cantitatea de cholesterol HDL (cel bun) și să scadă colesterolul LDL (cel rău). Și tot cu semințe de chia, datorită compușilor valoroși, putem să ținem sub control greutatea corpului, să menținem sănătatea sistemului digestiv și să îmbunătățim nivelul de zahăr din sânge.