Se îngroașă gluma în energie! Producătorii de curent plătesc să li se ia marfa
Energia tranzacționată astăzi pe piața pentru ziua următoare (PZU) în intervalul orar 15:00-16:00 se vinde la prețul de -142 lei/MWh, stabilind un nou record de preț negativ.
Astăzi, pe piața energiei electrice, se înregistrează o realitate din ce în ce mai comună și mai pronunțată: prețul negativ. Conform datelor furnizate de operatorul pieței, OPCOM, prețul orar al energiei tranzacționate pentru ziua următoare, cu livrare sâmbătă, este negativ în patru intervale orare, cu o coborâre remarcabilă într-un interval specific.
Într-un moment de vârf, în intervalul orar 15:00-16:00, prețul orar atinge nivelul de -142 lei/MWh. Acesta reprezintă cel mai mare preț negativ orar înregistrat vreodată pe PZU din România, depășind precedentul record de -115 lei/MWh, înregistrat în data de 28 mai 2023.
PZU vine de la Piaţa pentru Ziua Următoare. Acest termen se traduce prin piață pentru ziua de livrare [website-ul OPCOM Operatorul Pieței Române de Energie]. Este o piață de energie electrică din România unde participanții pot cumpăra și vinde electricitate pentru livrarea din ziua următoare. OPCOM, care vine de la Operatorul Pieței de Energie Electrică și a Gazelor Naturale, este compania care operează piața PZU.
OPCOM este responsabil pentru buna funcționare a pieței PZU prin:
- Stabilirea regulilor și procedurilor de tranzacționare pe piață
- Aducerea împreună a ofertelor de cumpărare și vânzare
- De decontarea tranzacțiilor dintre participanți
Piața PZU este o parte importantă a pieței de energie electrică din România, deoarece permite participanților să își gestioneze necesarul de energie și să se protejeze împotriva fluctuațiilor de preț.
Sunt foarte multe regenerabile
Fenomenul de preț negativ este generat de o supraproducție de energie electrică, în special din surse regenerabile, care depășește consumul la acea oră. În aceste intervale, producătorii, mai ales cei care beneficiază de scheme de sprijin, preferă să rămână în piață și să vândă la preț negativ, chiar plătind pentru cei care cumpără. Această abordare, aparent paradoxală, este justificată de beneficiile pe care le obțin din schemele de sprijin.
Situația actuală este potențată și de deficitul mare de certificate verzi de pe piață. Astfel, chiar și un profit mic din vânzarea la preț negativ ar putea fi marcat abia atunci când producătorii își vor putea vinde certificatele pe o piață ultrasaturată.
În fața acestor condiții, mulți producători aleg să oprească temporar producția, inclusiv din temerea de a crea dezechilibre în rețea. În plus, pentru unii producători clasici, poate fi mai puțin costisitor să vândă la preț negativ decât să oprească și să repornească capacitățile de producție, luând în calcul penalitățile pe care le-ar putea suporta.