Investiții de 22 milioane euro în construirea unui „Campus de învățământ profesional” la Galați
La Ministerul Educației a fost semnnat un contract pentru construirea la Galați a unui „Campus de învățământ profesional” în cadrul căruia vor fi formați profesional sute de tineri.
Efectul desființării școlilor profesionale a fost dur resimțit în industrie, pentru că primul efect a fost dispariția forței de muncă specializate. Nici măcar nu se mai vorbește de meserii precum cele de „frezor”, „rabotor” sau „sculer matrițer”, importante într-o companie de producție industrială.
Probleme mai mari apar în domeniile strict specializate, cum este industria navală, în care sunt profesiuni specifice, ca „lăcătuș constructor naval”, constructorul corpului navei sau „tubulator”, cel care construiește instalațiile de la bord.
În ultimii ani, s-a impus în domeniul formării profesionale conceptul de „învățământ dual”, care este, de fapt, același lucru cu „învățământul profesional”. La alegerile parlamentare din 2016 și 2020, mai multe partide politice au prevăzut în programele de guvernare dezvoltarea învățământului dual, dar nu s-a întâmplat nimic concret la inițiativa instituțiilor statului.
Dar în economia liberă lucrurile s-au mișcat, pentru că, în confruntarea cu lipsa forței de muncă specializate, unele companii din industria auto, siderurgie sau construcții navale și-au înființat propriile școli de formare a lucrătorilor în diferite profesii.
În acest context, este notabilă inițiativa unui consorțiu de instittuții publice și companii din Galați, care au demarat proiectul de construire a unui „Campus de învățământ dual”.
Investiții de peste 22 milioane de euro în construirea unui „Campus de învățământ dual” la Galați
Ministrul Educației, Ligia Deca și primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, au semnat contractul pentru realizarea campusului de învățământ dual din cadrul Consorțiului Regional Integrat pentru Învățământul Dual de la Galați.
Proiectul are o valoare totală de 112.106.345 lei, adică peste 22 de milioane de euro.
Consorțiul este format din Primăria Galați, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Inspectoratul Școlar Județean Galați, Inspectoratul Școlar Județean Brăila, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Galați, Șantierul Naval „Damen” Galați, firmele de software Thecon SRL și IV Future și firma Grande Dolceria SRL, din industria alimentară.
Principalul obiectiv al Consorțiului în dezvoltarea acestui campus este „asigurarea educației și formării profesionale inițiale în sistem dual, prin dezvoltarea unui parteneriat cu operatorii economici selectați și cu alți parteneri relevanți pentru a adapta educația și formarea profesională la cerințele pieței muncii”.
Concret, va fi construit și dotat un campus care să contribuie la dezvoltarea învățământului profesional, atât prin creșterea numărului de domenii și calificări, cât și prin asigurarea unui parcurs educațional pentru elevii înscriși în învățământul dual.
Un obiectiv important al acestui proiect este „crearea premiselor care să permită absolvenților învățământului dual preuniversitar continuarea studiilor în învățământul universitar”.
Prin proiect se propune acordarea de burse pentru o perioadă de trei ani unui număr de 150 elevi și 60 studenți ce provin din medii defavorizate, burse care vor fi oferite obligatoriu și direct pe toată durata școlarizării, bugetul prevăzut pentru aceste burse fiind de 3.600.000 lei.
În Campusul de la Galați vor fi formați profesional câteva sute de tineri
Campusul profesional va fi construit la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” și va avea în componență un cămin în care vor fi cazați tinerii care nu locuiesc în Galați, cantină, un amfiteatru pentru conferințe, o bază sportivă cu trei terenuri de sport multifuncționale, săli de lectură, bibliotecă, spații de recreere, spații pentru cursuri, laboratoare tematice și ateliere de lucru.
Capacitatea de cazare a căminului pentru tinerii care sunt din alte localități este de minim 300 de elevi. Dacă la aceștia adăugăm și tinerii din Galați care vor urma cursurile, rezultă că anual vor fi formați profesional cel puțin 600 – 700 de tineri.
Spațiile didactice sunt formate din 10 săli de clasă, o bibliotecă cu sală de lectură și trei săli multifuncționale, ce pot fi folosite atât ca săli de studiu individual sau în grupuri mici, cât și ca spații pentru conferințe sau discuții informale cu partenerii din mediul privat
Vor fi construite și 10 ateliere de lucru, opt pentru învățământ dual preuniversitar, pentru calificări profesionale de nivel 3, 4 și 5, precum și două ateliere pentru învățământ universitar, pentru calificări profesionale de nivel 6.