De ce refuză Franța să îl extrădeze pe fugarul Paul de România, condamnat în dosarul Ferma Băneasa
România nu reușește cu niciun chip să-l aducă în țară pe fugarul Paul de România, condamnat la trei ani şi patru luni închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.
Franța refuză pur și simplu să îl extrădeze pe Paul de România, iar decizia este definitivă. Motivul refuzului Instanțe din Franța este de-a dreptul incredibil: compunerea nelegală a completului de judecată din România. Ministerul Justiției transmite, însă, că are în vedere reluarea demersurilor.
„Acest fugar este la fel de important ca orice alt fugar din România. În procedură, Ministerul Justiției nu a stat pasiv niciun moment. Am transmis la timp toate documentele pe care ni le-au solicitat, precum și situația condițiilor de detenție, acolo unde urma să fie încarcerat, care erau în conformitate cu standardele europene. Instanța de fond din Franța a respins predarea invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România. Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcție. Instanța franceză si-a depășit evident competențele atribuite prin decizia-cadru JAI 2002/584 privind mandatul european de arestare. Procurorul de caz a declarat recurs, însă nu a motivat în termen calea de atac, așa că a fost decăzut din termen, iar hotărârea primei instanțe a rămas definitivă”, se arată într-un comunicat transmis de către Ministerul Justiției.
Instituția mai precizează că au fost făcute demersuri către Ministerul Justiției din Franța, astfel încât să poată să fie găsită o soluție.
„I-am comunicat nedumerirea autorităților din România și am solicitat identificarea unei soluții. Și i-am solicitat omologului meu să verifice împreună cu organele competente erorile umane și procedurale din acest caz. Ministerul Justiției a făcut toate demersurile necesare. Magistratul de legătură și instanța de executare caută o soluție pentru a repune în discuție această cauză. În măsura în care se identifică, vom relua demersurile”, se precizează în comunicat.
Cine este prințul Paul
Paul Philipe Al României, cu cetăţenie franceză, britanică şi română, este un personaj controversat care a fost în prim-planul presei din România, dar și din Franța de nenumărate ori.
El a făcut obiectul unui mandat european de arestare emis la 18 decembrie 2020, la o zi după ce a fost condamnat definitiv în România la trei ani şi patru luni închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa.
Dosarul s-a lăsat cu condamnarea a nu mai puțin de 18 persoane, printre care s-au numărat oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Beny Steinmetz, fiind vorba de un prejudiciu adus statuluide 145 de milioane de euro.
Prințul Paul a fost arestat provizoriu la data de 27 iunie 2022, în Franţa, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autorităţile judiciare române, în baza hotărârii judecătoreşti definitive de condamnare.
Paul Philipe Al României este fiul lui Carol Mircea Grigore, născut în 1920 în România, considerat fiul nelegitim al lui Carol al II-lea, rege al României din 1930 până la abdicarea sa în 1940 în favoarea fiului său mai mic, Mihai I.
Dupe ce familia regală a fost expulzată din România, în 1947, de către comunişti, proprietăţile sale au fost confiscate. Paul Philippe nu a fost niciodată recunoscut ca membru al familiei regale de către unchiul său Mihai, ultimul rege al României, care a murit în 2017.