Sebastian Burduja, convins că sectorul energiei nucleare va renaște. România ar putea finaliza proiectul Cernavodă
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, este convins că sectorul nuclear este pe punctul de a renaște. Dacă în trecut oamenii erau sceptici cu privire la energia nucleară, astăzi putem vorbi de o schimbare a viziunii susține acesta. Burduja a declarat, la finalul unei întâlniri cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Mariano Grossi, că salută în numele României ”schimbarea conversației globale” despre energia nucleară.
Sebastian Burduja, convins că sectorul energiei nucleare va renaște
În paralel cu noul proiect de minireactoare nucleare, autoritățile ar lua în calcul și retehnologizarea Atomocentralei de la Cernavodă. Potrivit lui Sebastian Burduja, instituția condusă de Mariano Grossi are rol atât în zona de neproliferare cât şi în zona de asistenţă tehnică pentru ţările care fie nu au un program nuclear sau au unul şi doresc să îl dezvolte, aşa cum este cazul României.
În cadrul întâlnirii dintre ministrul român al Energiei și șeful Agenției Internaționale pentru Energie atomică au fost atinse mai multe subiecte, precum cel al reactoarelor de mari dimensiuni, retehnologizarea Unităţii 1, unde deja Agenţia a acordat o asistenţă tehnică, dar şi proiectul Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă şi proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni.
Citește și: Ministrul Burduja anunță din Azerbaidjan proiectele Socar pentru România
”Am discutat şi despre provocările sectorului. Pe de o parte, faptul că România salută schimbarea conversaţiei globale despre energie nucleară. Dacă acum câţiva ani lumea era încă sceptică în ceea ce priveşte energia nucleară, astăzi constatăm o renaştere a sectorului energiei nucleare, în contextul în care concluzia este extrem de clară: fără energie nucleară, fără triplarea energiei nucleare, aşa cum a existat un angajament la COP 28 în Dubai, nu putem vorbi de emisii zero în orizontul 2050. Asta este o dimensiune. ”, a declarat Sebastian Burduja la finalul întâlnirii cu Mariano Grossi, potrivit Agerpress.
De unde vin banii
Potrivit ministrului Energiei, a doua dimensiune importantă ar fi cea a finanțării.
”Sectorul nuclear trebuie finanţat, proiectele nucleare sunt proiecte care necesită în general o compensare a riscului, fie prin garanţii de stat, fie prin împrumuturi la dobânzi competitive din partea bîncilor de import export şi ne dorim pe viitor şi din partea băncilor de dezvoltare, care încă au anumite reticenţe în a finanţa astfel de proiecte”, a mai spus Burduja.”