Studiu: Cât de riscant este în realitate să luăm coronavirus de pe suprafețele pe care le atingem
Un studiu recent a arătat cât de riscant este în realitate să luăm coronavirus de pe suprafețele pe care le atingem.
Se pare că riscul de infectare cu Covid-19 prin atingerea suprafeţelor contaminate este redus, dar nu trebuie însă să fie neglijat.
Conform unor studii, mai puțin de 5 din 10.000 de pacienți care se îmbolnăvesc contactează virusul de pe suprafețele pe care le ating.
Riscul de infectare cu coronavirus prin atingerea suprafeţelor contaminate este foarte redus, arată cele mai recente studii realizate de oameni de ştiinţă de la Institutul Federal Elveţian de Ştiinţă şi Tehnologie Acvatică (Eawag), Imperial College London şi Tufts University din SUA.
Oamenii de știință au studiat care este riscul de infectare cu coronavirus atunci când atingem suprafețe de obiecte des utilizate, cum ar fi mânerele uşilor, tastatura ATM-urilor (bancomate), pompe de benzină şi butoanele semafoarelor.
Conform Agerpres, 29 dintre aceste suprafeţe (circa 8%) prezentau urme ale noului coronavirus.
De asemenea, se parc că virusul era prezent în concentrații „atât de reduse încât riscul de infectare prin atingerea unei suprafeţe contaminate a fost estimat a fi scăzut, ‘mai mic de 5 la 10.000”.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că suprafeţele atinse frecvent joacă probabil un rol minim în transmiterea comunitară a virusului. Specialiștii atrag atenția că riscul nu trebuie totuși neglijat pentru că el există.
„Ţinând cont de zecile de obiecte atinse în fiecare oră, riscul unei persoane de a se infecta va creşte, desigur, dacă o mulţime de oameni sunt purtători ai virusului – deşi riscul de transmitere prin alte căi ar creşte, de asemenea, în special dacă distanţarea socială nu este respectată, sau în spaţii aglomerate”, a precizat Timothy Julian din cadrul departamentului de microbiologia mediului de la Eawag.