Preafericitul Daniel vrea salarii mai mari pentru personalul neclerical
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, a solicitat, miercuri, creşterea salariului personalului neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie.
Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a solicitat miercuri, în cadrul unei întâlniri a reprezentanţilor cultelor cu reprezentanţi ai statului, creşterea salariului personalului neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie.
Preafericitul Daniel vrea salarii mai mari pentru personalul neclerical
„Aşteptăm cu speranţă concretizarea creşterii sprijinului salarial pentru personalul neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie, prin aplicarea urgentă a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 16/2024 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, întrucât unităţile de cult cu venituri reduse întâmpină dificultăţi crescute în asigurarea fondurilor proprii necesare funcţionării”, a spus PF Daniel, în cuvântul rostit la întâlnirea care a avut loc la Muzeul Naţional de Artă al României.
Patriarhul a mai cerut Guvernului completarea cadrului legislativ pentru majorarea de la 30% la 40% a ponderii posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%.
„Folosim această ocazie pentru a cere Guvernului României să completeze Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Capitolul III – Culte, lit. E, art.2 alin.4, astfel încât să se majoreze de la 30% la 40% procentul posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%, deoarece numărul unităţilor de cult aflate în această situaţie de insuficienţă a fondurilor necesare funcţionării este foarte mare, mai ales în mediul rural”, a spus patriarhul.
Patriarhul Daniel a subliniat că atât Legea bugetului de stat pentru anul 2024, cât şi o serie de acte normative cu impact bugetar pozitiv asigură premisele dezvoltării activităţilor cultelor recunoscute şi în acest an.
Premierul României, Marcel Ciolacu, a vorbit despre rolul cultelor și potențialul lor în domeniul social-filantropic, medical și educațional. Șeful Guvernului a mai spus că pot fi accesate și fonduri europene pentru proiecte comune.
„Am convingerea că prin instituțiile abilitate, în mod deosebit Secretariatul de Stat pentru Culte, vom reuși să diversificăm modalitățile prin care Guvernul va sprijini activitățile cultelor, împlinind astfel promisiunea făcută în octombrie 2023 de a valorifica într-o și mai mare măsură potențialul pe care cultele îl au în domeniul social-filantropic, medical și educațional. În plus, există oportunități concrete în accesarea de fonduri europene pentru proiecte comune în ceea ce privește asistența persoanelor dependente sau sprijinirea familiilor monoparentale sau vulnerabile”, a subliniat premierul României.
La eveniment au mai participat președintele Senatului României, Nicolae Ionel Ciucă, vice-premierul Marian Neacșu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, secretarul de stat pentru culte, Ciprian-Vasile Olinici, Teodora Preoteasa, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, președintele UDMR, Kelemen Hunor, alături de reprezentanții ai Secretariatului de Stat pentru Culte și ai Institutului Național de Statistică.