MAE român răspunde la amenințările diplomației rusești
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, a criticat planurile SUA care vizează desfăşurarea a unei părţi a unităţilor militare americane care au fost retrase din Germania. Planul Statelor Unite vizează inclusiv România.
„În urma anunţului Pentagonului privind decizia de a creşte prezența militară în Polonia şi ţările baltice, înalţi oficiali ai SUA au vorbit despre planurile Statelor Unite de a reloca câteva trupe în România, retrase din Germania. Washington nu ascunde că aceşti paşi sunt parte a eforturilor de a sprijini aşa-zisa «axă nord-sud» de la Marea Baltică la Marea Neagră, axă care va deveni o linie pentru «descurajarea» Rusiei, cu România văzută ca un punct cheie în zona Mării Negre”, a afirmat Zaharova, într-o declaraţie de presă afişată pe site-ul MAE al Rusiei.
În replică, Ministerul de Externe din România a transmis:
„Ministerul Afacerilor Externe respinge categoric alegațiile și amenințările formulate de partea rusă, prin purtătorul de cuvânt al MAE rus, la data de 13 august 2020, inclusiv referirile la pretinsa rusofobie, pe care le consideră total neadecvate în raport cu spiritul cooperării internaționale și al dezvoltării pașnice a relațiilor internaționale. MAE reiterează că procesul aliat de consolidare a securității în regiunea Mării Negre este parte a răspunsului legitim și conform dreptului internațional la intensificarea provocărilor la adresa securității euro-atlantice după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea și aprofundarea de către Federația Rusă a eforturilor de militarizare a bazinului Mării Negre. În repetate rânduri, atât NATO, cât și aliații au evidențiat clar că măsurile adoptate în acest scop sunt pur defensive și conforme cu angajamentele internaționale, pe care Alianța Nord-Atlantică le respectă strict. În același timp, Actul Fondator NATO-Rusia, invocat de partea rusă, se referă în Capitolul I, intitulat Principii, la respectul pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor statelor, precum și la dreptul acestora de a alege mijloacele în vederea asigurării propriei securităţi”