Contracte cu dedicație de la Ministerul Apărării pentru ”locotenentul” lui Vântu
Afacerile companiei Stimpex SA au explodat din 2016 și până în prezent pentru că firma a beneficiat de multe contracte cu Ministerul Apărării.
Sintagma de ”băieți deștepți” ai înarmării se potrivește perfect companiei Stimpex SA pentru că din 2016 și până azi a reușit să pună mâna pe nenumărate contracte cu Ministerul Apărării, multe dintre ele date cu dedicație. De exemplu, din 2020 suma câștigată de Stimpex din aceste contracte obținute în urma unor negocieri directe, fără transparență, fără organizarea unei licitații este de aproape 450 milioane de lei. La acestea se adaugă și cele venite pe calea licitațiilor.
Conform presei, între 2007 și 2015, valoarea contractelor încheiate prin licitații cu instituțiile statului a fost de aproximativ 35 de milioane de euro, adăugându-se aproximativ 1,5 milioane de euro prin achiziții directe. Firma este implicată în programele de creștere a protecției balistice și chimice pentru trupele și vehiculele din cadrul Ministerului Apărării Naționale și al Ministerului Administrației și Internelor.
Cel mai valoros contract obținut de Stimpex de la Ministerul Apărări este cel prin care compania livrat veste antiglonț cu plăci ceramice nivel IV” şi căști de protecţie din Kevlar. Rupt în mai multe tranșe, acest contract a ajuns la 202 milioane de lei. Conform SEAP, a existat doar o licitație restrânsă unde nu a fost invitată decât Stimpex.
O altă performanță realizată de Stimpex este contractul de 28 milioane de lei, primit tot pentru ”ochi frumoși”, pentru livrare unui sistem de protecţie colectivă COLPRO CBRN.
Legăturile cu Sorin Ovidiu Vântu
Unul dintre acționarii acestei companii, Cristian Toroipan, are legături în cadrul acționariatului Global Video Media SA, împreună cu Liviu Luca, Eugen Luha și PSV Company SA, toate fiind în sfera de influență a lui Sorin Ovidiu Vântu, gurul afacerilor dubioase din anii trecuți. Toroipan a fost și în structura acționariatului Realitatea Media SA. Liviu Luca, fostul lider sindical din Petrom, a fost condamnat la șase ani de închisoare în dosarul Petromservice. Potrivit unor surse, Toroipan este verișorul soției lui Luca. În aceeași cauză, Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat la șase ani și două luni de închisoare. În 2012, Vîntu, Luca, Octavian Ţurcan și foștii directori ai Petromservice, Gheorghe Șupeală și Zizi Anagnastopol, au fost trimiși în judecată pentru spălare de bani și delapidarea companiei, prejudiciul fiind de peste 83,5 milioane de euro.
Eugen Luha, președintele Federației Sindicatelor Gaz-România și vicepreședinte al CNSLR Frăția, este unul dintre cei mai bogați lideri sindicali din țară.
Unul dintre administratorii de la Stimpex, Marin Stefan, este și acționar și administrator la SC Rom Offset Management & Production SRL, companie la care Bogdan Ceaușelu este acționar majoritar. Se spune că Ceaușelu, fiu de general, și fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu au avut afaceri cu furnizarea de echipamente militare. La sfârșitul anilor ’90, Ceaușelu, Otto Breuer și Sebastian Vlădescu s-au asociat în cadrul firmei Boss Exim Trading Group SRL, care acum nu mai există. Breuer, general în rezervă, a fost director adjunct al Canalului Dunăre–Marea Neagră pe vremea lui Ceaușescu și a făcut afaceri în Africa și Kuweit, legându-se cu una dintre cele mai mari companii din lume, Mohamed Abdulmohsin Kharafi & Sons.
Sebastian Vlădescu a fost președinte al CA din cadrul Romcab, fiind înlocuit de Zoltan Prosszer, director general și acționar majoritar. Vlădescu s-a retras din funcție din cauza unei anchete penale în care a fost implicat, fiind cercetat pentru constituirea unui grup infracțional, abuz în serviciu și complicitate la delapidare, în dosarul Rompetrol 2. În 2016, Vlădescu a fost pus sub acuzare împreună cu foștii miniștri Dan Ioan Popescu, Mihai Tănăsescu și Gheorghe Pogea, procurorii punând sechestru pe bunurile lor. Sebastian Vlădescu a fost ministru al Finanțelor în guvernele Tăriceanu și Boc.
Nu e de mirare că cifra de afaceri a Stimpex a explodat în ultimii ani.
Citind în treacăt această încrengătură, te întrebi cum e posibil ca o firmă ca Stimpex să obțină pe bandă rulantă contracte cu statul român, în speță Ministerul Apărării.