Mituri despre fumat. Care este adevărul din spatele consumului de tutun
Orice medic va recomanda pacienților săi să se lase de fumat, iar motivele invocate de aceștia sunt numeroase și dovedite științific. Există însă și o serie de mituri despre fumat care circulă fără a fi tocmai adevărate.
Cel mai eficient mod de a evita efectele devastatoare ale fumatului, desigur, este să nu vă apucați niciodată. Dar dacă deja fumați, faceți tot ce puteți pentru a vă opri.
Pentru a combate numeroasele neînțelegeri și mituri despre fumat, vaping sau consumul altor produse pe bază de tutun sau marijuana, specialiștii demontează mai multe mituri despre fumat care circulă.
MIT: Fumatul de tutun conține doar câteva toxine cu adevărat periculoase.
Adevăr: De fapt, numărul toxinelor din fumul de tutun este de aproape de 250. Dintre aceste substanțe chimice dăunătoare, cel puțin 70 dintre ele s-au dovedit a provoca cancer. Printre acestea se numără arsenicul, formaldehida, nichelul și cromul. Celelalte 180, precum monoxidul de carbon, amoniacul și cianura de hidrogen, sunt dăunătoare organismului uman în alte moduri.
MIT: S-a demonstrat că fumatul țigării cauzează doar cancer pulmonar.
Adevăr: Potrivit Institutului Național al Cancerului din SUA, lista completă a cancerelor care pot rezulta din cauze legate de tutun includ: esofag, gât, laringe, gură, rinichi, vezică urinară, ficat, stomac, pancreas, col uterin, cancer de colon și rect. Pur și simplu, s-a constatat că fumatul dăunează aproape tuturor organelor și sistemului de organe din corpul uman.
MIT: Alte tipuri de produse din tutun nu sunt dăunătoare așa cum sunt țigările.
Adevăr: S-a dovedit că orice, de la vaping și narghilea, la țigările electronice și cuișoare, cauzează sau crește riscul de cancer pulmonar, cancer de gât, cancer de gură, infarct și alte boli pulmonare.
Aceste forme alternative de consum al tutunului / nicotinei și utilizarea marijuanei sunt adesea percepute ca nefiind nocive sau mai puțin dăunătoare decât fumatul de țigări, dar, din păcate, acest lucru nu este adevărat, spun specialiștii.
De exemplu, substanțele chimice eliberate prin vaparea țigării electronice sunt numeroase și conțin substanțe cancerigene, iar fumul de marijuana conține niveluri similare de agenți cancerigeni cu fumul de tutun.
MIT: Datorită progreselor medicale, riscul ca un fumător să dezvolte cancer pulmonar a scăzut în ultimele decenii.
Adevăr: În ultimii 50 de ani, riscul de cancer pulmonar și BPOC (bronșită frecventă și emfizem) pentru fumători a crescut, chiar dacă numărul de țigări consumate pe fumător a scăzut.
MIT: Principalul risc pentru femeile însărcinate care fumează este nașterea prematură.
Adevăr: În primul rând, fumatul îngreunează procesul de a rămâne însărcinate pentru femei. Dar, de asemenea, crește riscul de avort spontan, sarcină ectopică și nașterea unor copii subponderali. De asemenea crește riscul apariției sindromului de deces subit al sugarilor.
MIT: Fumatul este sexy.
Adevăr: Bărbații care fumează prezintă un risc mai mare de disfuncție erectilă.
MIT: Nefumătorii nu pot face cancer pulmonar sau alte tipuri de cancer provocate de fumul de tutun.
Adevăr: Fumul pasiv este cancerigen și inhalarea fumului de țigară poate provoca cancer pulmonar la adulții care nu fumează. A trăi cu un fumător crește șansele unui nefumător de a dezvolta cancer pulmonar cu aproximativ 20-30 la sută.
MIT: Odată ce o persoană a fumat o vreme, sistemul său este deja deteriorat definitiv.
Adevăr: Renunțarea la tutun produce rezultate imediate pentru majoritatea fumătorilor. În câteva zile, săptămâni sau luni, ritmul cardiac și tensiunea arterială revin la niveluri normale, circulația și funcția pulmonară se îmbunătățesc, tusea scade, mirosul și gustul se îmbunătățesc, iar speranța de viață se extinde.
MIT: Un fumător care a fost diagnosticat cu cancer nu ar vedea niciun beneficiu în urma renunțării la fumat
Adevăr: Pentru unii pacienți cu cancer, renunțarea la fumat poate reduce riscul de deces. De asemenea, reduce riscul de a dezvolta alte complicații periculoase pentru sănătate ca urmare a unui sistem imunitar slăbit și facilitează vindecarea. Renunțarea poate ajuta, de asemenea, la prevenirea recurenței cancerului sau la apariția unui al doilea cancer.