OMS: „Transmiterea gripei aviare la om reprezintă o îngrijorare enormă!”
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat astăzi „îngrijorarea enormă” faţă de răspândirea în creştere a tulpinii H5N1 a virusului gripei aviare la noi specii, inclusiv la oameni.
Jeremy Farrar, cercetător-şef al OMS, a declarat, astăzi, la Geneva: „Acest lucru rămâne, cred eu, o îngrijorare enormă!”.
Temerea este că virusul H5N1, care, la oamenii contaminaţi prin contact cu animale infectate, a demonstrat „o rată de mortalitate extraordinar de ridicată”, se va adapta pentru a putea să se transmită de la om la om. Deocamdată, însă, nu există nicio dovadă în acest sens, conform datelor deținute de OMS.
Între începutul anului 2023 şi 1 aprilie 2024, OMS a anunţat că a înregistrat un total de 889 de cazuri de gripă aviară la om, în 23 de ţări. 463 dintre acestea au fost mortale, ceea ce înseamnă că rata de mortalitate a fost de 52%.
Dincolo de monitorizarea oamenilor infectaţi de animale – inclusiv de vaci într-un caz recent observat în Statele Unite -, „este încă şi mai important să înţelegem câte dintre infecţiile umane se produc fără ca pacienţii să ştie acest lucru. Acesta este segmentul în care se va produce adaptarea virusului”, a explicat Jeremy Farrar.
„Este tragic să spunem asta, dar dacă sunt infectat cu H5N1 şi mor, asta e tot – lanţul de transmitere virală este rupt. Dacă mă duc în comunitate şi îl transmit altcuiva, atunci începe ciclul”, a arătat el.
Jeremy Farrar estimează că sistemele de supraveghere şi detectare a infecţiilor „nu sunt niciodată suficiente”, dar observă „că acest lucru se întâmplă inclusiv în cea mai bogată ţară din lume, SUA”, unde au fost lansate studii serologice „pentru a se vedea dacă are loc transmiterea între crescătorii de vaci şi alte persoane”.
La începutul lunii aprilie, autorităţile americane au anunţat că o persoană a fost testată pozitiv la gripa aviară după ce a fost infectată de o vacă de lapte în Texas.
Pentru moment, cazurile de transmitere la oameni sunt foarte rare. Un copil de nouă ani, purtător al tulpinii H5N1, a murit de gripă aviară în Cambodgia în februarie, după ce alte trei decese au fost înregistrate în aceeaşi ţară în 2023.
În Statele Unite, pacientul a prezentat „o roşeaţă în zona ochilor (corespunzând unei conjunctivite) ca unic simptom”, au precizat autorităţile americane, adăugând că persoana infectată a fost izolată şi tratată cu un medicament antiviral utilizat împotriva gripei.