Rafila: Sancțiuni în cazul medicilor care trimit pacienți la privat
Ministrul Sănătății spune că ”trebuie stabilite și niște sancțiuni care să poată să fie aplicabile”, în cazul medicilor care direcționează pacienți de la unitățile medicale de stat la cele din mediul privat.
Rafila face aceste precizări pe fondul acuzațiilor aduse prof. Cătălin Cîrstoiu, potrivit cărora, deși este manager al Spitalului Universitar de Urgență București ar fi acordat consulații la clinica privată, coordonată de soția acestuia.
Rafila a anunțat că Ministerul Sănătății are în lucru o strategie care are ca scop să limiteze trimiterea, de către unii medici, a pacienților de la unitățile medicale de stat la cele din mediul privat.
Sancțiuni și responsabilizarea medicilor
Potrivit ministrului Sănătății, prin această strategie se încearcă limitarea acestui fenomen prin câteva măsuri: declarația medicului care profesează în unitățile medicale publice pe propria răspundere că nu direcționează pacienți, respectarea programului de lucru în spitalele publice și chiar unele sancțiuni.
„Să nu uităm, de exemplu, că medicii de familie sunt operatori privaţi şi trimitem pacienţii la medicul de familie chiar dacă sunt operatori privaţi. (…) Lucrăm la o strategie care să limiteze acest lucru, nu ştiu dacă o să putem să o eliminăm. O să încercăm să facem lucrurile aplicat şi într-un mod care responsabilizează medicii. Cred că ar trebui făcută o declaraţie pe propria răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice privind acest aspect, că nu direcţionează pacienţi. Trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicate. Pe de altă parte, şi asta o să o introducem curând în criteriile de performanţă ale managerilor, este vorba despre modul în care este respectat programul de lucru în spitalele publice pentru că unii medici care lucrează într-un spital public trebuie să desfăşoare activitate de cel puţin şase ore, iar completarea până la şapte ore se face prin serviciul de gardă. (…) Lucrăm la acest lucru”, a spus Rafila.
Întrebat dacă un medic îşi poate pune parafa pe un document al unei clinici la care nu este angajat, ministrul Rafila a spus:
”Nu am un răspuns la întrebarea dvs, trebuie să întrebăm la Colegiul Medicilor. În principiu, un medic care are dreptul de libera practică poate să parafeze un document, trebuie să existe totuşi şi o precizare în numele cărei instituţii parafează documentul medical respectiv”.