Românii se înghesuie să împrumute statul
Românii se înghesuie să împrumute statul. Aceasta este concluzia, având în vedere că, în cadrul ultimei emisiuni Fidelis, s-au investit sume record.
Românii au cumpărat titluri de stat în valoare totală de aproape 3,2 miliarde lei (640 milioane euro) în cadrul ultimei emisiuni Fidelis organizate de Trezorerie. În acest mod, ei se înghesuie să împrumute statul
Suma colectată în acet fel a fost cu aproximativ 100 de milioane de lei mai mare decât la cea mai mare emisiune de acest gen, din aprilie 2023.
Românii au cumpărat obligațiuni în valoare de 384 milioane euro (echivalentul a 1,9 miliarde lei), întrucât cupoanele atașate erau destul de mari: 4% pentru scadența de un an și 5% pentru scadența de cinci ani.
Cupoanele pentru moneda locală au fost de 6% pentru scadența de un an (7% pentru donatorii de sânge) și 6,85% pentru scadența de trei ani.
Obligațiunile emise în schema Fidelis sunt listate la Bursa București, spre deosebire de cele lansate în schema Tezaur.
Conform analiștilor economici, unul dintre motivele acestui succes îl reprezintă dobânda scăzută acordată de bănci pentru depozite. Titlurile de stat asigură dobânzi substanțial mai mari.
La acest argument se adaugă și plusul de credibilitate pe care statul îl oferă în ceea ce privește garantarea sumelor depuse.
Nu în ultimul rând a contat și faptul că, în timp ce băncile percep comisioane pentru gestionarea depozitelor și restituirea sumelor, titlurile de stat sunt scutite de aceste cheltuieli suplimentare.
Faptul că titlurile de stat pot fi achiziționate, fără complicații birocratice, inclusiv de la agențiile Poștei Române, i-a încurajat, și el, pe români să împrumute statul.
Pe de altă parte, și valorile nominale mici ale acestor titluri de stat au făcut ca ele să aibă succes la public. Practic, ele sunt accesibile tuturor categoriilor de cumpărători, fără a se pune problema unei sume minime investite.
Publicitatea bine țintită a jucat, și ea, un rol important.