06:05, 17.11.2024 • Sănătate
Suplimentele alimentare pot înlocui medicamentele?
Răspunsul la suplimente alimentare vs medicamente îl puteți afla urmărind cu atenție Dialogurile Puterii cu dr. Ion Fulga, profesor de farmacologie si seful catedrei la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Cu știință și responsabilitate, domnul profesor ne-a explicat care sunt diferențele dintre suplimente și medicamente, care sunt foloasele lor, cum se iau și, mai ales, care le este eficacitatea.
- Medicamentul este definit de lege, de directiva europeană, inclusiv de legea română, ca o substanță sau o asociație de substanțe utilizată pentru profilaxia, diagnosticul sau tratamentul bolilor. ca să poată fi utilizat pentru profilaxia, diagnosticul sau tratamentul bolilor.
- Un medicament trebuie să îndeplinească trei condiții: de calitate, de siguranță și de eficacitate.
- Suplimentele nutritive sunt evaluate numai din două puncte de vedere calitate și siguranță, nu sunt evaluate din punct de vedere al eficacității.
- Suplimente alimentare sau nutritive sunt necesare atunci când nu există o alimentație echilibrată. În esență, o alimentație echilibrată ar trebui să fie suficientă pentru nevoile biologice ale oricărui organism.
- Nu pot însă spune că fac neapărat bine. Da, e o mare diferență între nu a face bine și a face rău.
- Probabil că au mare legătură cu nivelul de promovare în mass-media a acestor suplimente nutritive. Ele sunt promovate, după părerea mea, excesiv.
- Promovarea în mass-media a medicamentelor este interzisă, cu excepția medicamentelor care se eliberează fără rețetă, unde și acolo materialul publicitar trebuie autorizat de Agenția Medicamentului. Deci promovarea medicamentelor este foarte, foarte limitată. Și atunci, cetățeanul va ajunge la concluzia că singurele mijloace terapeutice sunt suplimentele nutritive.
- Agenția Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ar trebui să vegheze în ce măsură prevederile Directivei europene privind suplimentele alimentare se aplică și în România.
- Terapeutica, în general, are o mare componentă psihologică. Suplimentele nutritive să nu fie considerate înlocuitoare de medicamente în tratamentul bolilor. Asta este esential pentru că există boli foarte grave în care, dacă nu se începe tratamentul la timp, se pot întâmpla lucruri absolut inacceptabile. Dacă pe lângă medicamente utilizează și un supliment nutritiv, îi dă o speranță, îi dau confort, pot să ajute.
- Orice terapie să fie urmată la recomandarea unui medic specialist, bineînțeles. Dacă pe lângă această terapie cineva mai dorește și alte tratamente: suplimente nutritive, homeopatie, acupunctură, tratamente, aceste alternative, poate să o facă.
La ora 19.00, puteți urmări la Dialogurile Puterii interviul integral cu profesor doctor Ion Fulga, despre suplimentele alimentare.