O nouă procedură de infringement la adresa României! Plățile cu întârziere făcute de stat pot duce la faliment
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement împotriva Romțniei, prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere. Vezi în rândurile de mai jos de ce s-a ales țara noastră cu această sancțiune și ce trebuie să facă pentru a scăpa de ea.
Așadar, o nouă procedură de infringement la adresa României! Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere. România este acuzată că nu aplică în mod corect regulile Directivei 2011/7 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăţilor în tranzacţiile comerciale, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
O nouă procedură de infringement la adresa României
Comisia precizează că întârzierile în efectuarea plăţilor afectează lichidităţile întreprinderilor şi complică situaţia financiară a acestora. Acestea afectează, de asemenea, competitivitatea şi rentabilitatea întreprinderilor, odată ce creditorul trebuie să obţină finanţări externe din cauza efectuării cu întârziere a plăţilor.
Directiva 2011/7 obligă autorităţile publice să îşi plătească facturile în decurs de 30 de zile calendaristice, termenul legal de plată putând fi extins până la maximum 60 de zile calendaristice pentru entităţile publice care furnizează servicii de asistenţă medicală.
Comisia a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere din cauză că autorităţile de sănătate publică plătesc farmaciilor independente cu întârzieri semnificative pentru medicamentele eliberate pacienţilor prin sistemul naţional de asigurări de sănătate. Întrucât farmaciile sunt direct răspunzătoare faţă de distribuitori şi alte părţi din lanţul de aprovizionare pentru orice întârzieri din partea lor, aceste întârzieri la plată riscă să falimenteze farmaciile independente din România, precizează sursa citată.
Acum, România are la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele semnalate de Comisie. În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat, a doua etapă a procedurii de infringement.