Procurorii DNA lovesc din nou în Complexul Energetic Oltenia: 7 percheziții pentru luare de mită
Procurorii DNA investighează sume mari de bani în cel mai recent dosar de la Complexul Energetic Oltenia.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat joi, 25 Aprilie 2024, 7 percheziții la Complexul Energetic Oltenia (CEO) și la domiciliile unor persoane fizice, într-un dosar nou deschis pentru luare de mită.
Un nou dosar de corupție la CEO
Acest dosar este distinct de cel în care un director al Electrocentrale Rovinari este deja anchetat pentru trafic de influență alături de alte trei persoane. Informațiile preliminare indică o „luare de mită destul de consistentă”, vizând 4 suspecți. Între cei vizați de anchetă este și fostul manager al CE Oltenia, Daniel Burlan, iar procurorii fac verificări la el acasă.
Ancheta vizează directori și sume mari de bani
Anchetatorii DNA suspectează că directorul Sucursalei Electrocentrale Rovinari, Iosif Chircă, ar fi primit mită în schimbul favorizării unor oameni de afaceri. Chircă, aflat acum sub control judiciar, este cercetat pentru luare de mită și trafic de influență. Sumele implicate ar fi semnificative, conform DNA, Chircă primind 533.375 de lei prin transferuri bancare simulate și 10.000 de euro de la directorul CET Sud, Adrian Dorin Ecobescu.
Acorduri de recunoaștere a vinovăției și trimiteri în judecată
Pe lângă percheziții, DNA a anunțat finalizarea anchetei în dosarul directorului Chircă și trimiterea sa în judecată alături de cei care i-au oferit mită. De asemenea, cinci persoane au încheiat deja acorduri de recunoaștere a vinovăției, printre care fostul director al CET Sud, Adrian Dorin Econescu.
Reacția Ministerului Energiei
Referitor la cazul apărut în presă cu privire la perchezițiile Direcției Naționale Anticorupție la Complexul Energetic Oltenia, Ministerul Energiei este intransigent față de orice activitate de corupție. De aceea, Corpul de Control al Ministrului a fost trimis de fiecare dată când au fost făcute sesizări cu privire la posibile activități ilegale, iar atunci când acesta a constatat abateri de la legalitate, au fost dispuse măsuri de sesizare a Parchetului competent, se arată într-un comunicat al ministerului.
”Unul dintre principiile fundamentale după care mă ghidez este simplu: Zero toleranță la orice faptă de corupție. Ministerul Energiei stă la dispoziția organelor de achetă penală cu orice informație care poate ajuta ancheta și poate stabili cu exactitate faptele și vinovații” a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja