La piață, cu cardul
La piață, pentru o legătură de ceapă sau de pătrunjel, plătim cu cardul? Sunt pregătiți vânzătorii sau cumpărătorii? Răspunsurile le puteți afla de la Teodor Birț, președintele Asociației Piețelor di România, la Dialogurile Puterii.
Dacă noi, cumpărătorii, ne-am adaptat mai repede la tehnologia bancară, iată că, această facilitate e prezentă din ce în ce mai des și în mai multe piețe agroalimentare.
”Am ales noi această variantă a digitalizării tocmai pentru ca să fim competitivi pe piață și să încercăm să fim deschiși și transparenți în activitatea noastră. Și da, într-adevăr, de ani buni de zile se poate achita în piețe cu ajutorul cardului bancar. Mă bucur că în fiecare an numărul administrațiilor în care se achită cu cardul crește. Evident, asta nu înseamnă doar să montăm niște resurse, să convingem producătorii să folosească aceste resurse. Trebuie educate și persoanele care cumpără din piață și aici, fără să se supere nimeni pe mine, se vede puțină diferență între anumite zone ale țării. Altfel merge plata cu card sau într-un fel merge plata cu cardul în Ardeal și altfel merge, de exemplu, în zona Moldovei.
Și aici m-aș referi la două orașe importante, Sibiu și Galați. De exemplu. Galațiul este un oraș foarte mare față de Sibiu. Nu, nu este aceeași practică în acest sens, dar noi avem încredere și încercăm să dezvoltăm acest sistem modern de plată, tocmai pentru că este un sistem modern și ne ajută în ceea ce înseamnă atragerea tinerilor în piață. Dar, în afară de această plată cu cardul, cred că știți, avem acele coduri QR care sunt implementate în aproape toate piețele, astfel încât, cu o simplă scanare a telefonului, cel care vrea să obțină informații despre producător sau despre cel care este în fața lui la tarabă, poate obține foarte simplu, poate vedea filmulețe, imagini, fotografii și date din carnetul de producător și din carnetul de comercializare. De asemenea, există acele platforme pe care le avem și la care lucrăm mult, în care omul să vadă online mesele care sunt libere, posibilitățile de a le închiria și, așa cum spuneam, inclusiv să obțină informații despre prețurile de comercializare, pentru că știți foarte bine că prețul într-o piață este legat de cerere și ofertă și acesta se poate schimba de la o zi la alta foarte mult.”
Despre tinerii fermieri, producători, vânzători și despre ce găsim în piața orașului, la Dialogurile Puterii, cu Teodor Birț, președintele Asociației Piețelor din România.