Ce alimente ne mai permitem să cumpărăm pentru masa de Paști? Prețurile au explodat
Pe fondul creșterii inflației, prețurile la alimente s-au majorat și ele, iar acum, înainte de Paști, mulți români sunt nevoiți să se mulțumească a pune pe masă doar strictul necesar. Cu toate acestea, în Joia Mare, au fost cozi interminabile în piețele din Capitală, semn că oricât de puțin și-ar permite, oamenii nu pot lăsa să treacă sărbătorile pascale fără bucatele tradiționale.
Potrivit datelor furnizate de Eurostat, în luna martie, țara noastră a înregistrat cea mai mare inflație din Uniunea Europeană, atingând un nivel de 6,7%, cu mult peste media europeană. Iar această creștere a prețurilor a fost resimțită în special în sectorul alimentar.
În cea mai mare piață din București, Piața Obor, lumea s-a îmbulzit astăzi să facă ultimele cumpărături pentru masa de Paște. Prețurile mari i-au făcut însă pe mulți să își schimbe strategia de cumpărături la fața locului.
Costurile la produsele alimentare sunt mai mari față de anul trecut în medie cu 3%. O spun datele prezentate recent de Institutul Național de Statisitică. Carnea se numără printre alimentele care au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri. Cea de vită, spre exemplu, este mai scumpă și cu 10 procente față de anul trecut.
Citește și: Coșul de Paște, mai scump cu 30%, în acest an. Cât de mari sunt prețurile
Însă nici carnea de miel, vedeta sărbătorii pascale, nu face excepție. Anul acesta, se vinde în piețe și cu 46 de lei kilogramul, indiferent că vorbim de pulpă, organe sau coaste.
Ce prețuri au legumele
Prețuri mari găsim și la legume. Roșiile, spre exemplu, ajung să coste în Piața Obor chiar și 20 lei kilogramul. Cu toate acestea, prețurile la tomate pot varia în funcție de soiul lor și comerciant.
Cât despre verdețuri, mărarul, pătrunjelul și leușteanul se vând cu circa 1,5 lei legătura. Același preț are și ceapa verde, iar usturoiul verde ajunge să coste în jur de 3 lei legătura. Cartofii costă 8 lei, iar ouăle se vând începând de la 1 leu bucata.
Pentru cei care preferă carnea de curcan în loc de cea de miel, trebuie să se aștepte la prețuri cuprinse între 25 și 45 de lei.
Prețuri mari la alimente găsim și în supermarketuri, însă aici surpriza este că retailerii obișnuiesc să le modifice. Și nu în sensul creșterii lor, ci al dimunării acestora. Spre exemplu, dacă dimineață într-un cunoscut supermarket costul la carnea de miel era de 50 de lei/ kg, în aceeași zi, spre seară, prețul scăzuse cu aproximativ 30%.
View this post on Instagram