Ucrainenii „au dreptul să lovească în interiorul Rusiei” – afirmă David Cameron
David Cameron a declarat că armele furnizate de Marea Britanie Ucrainei pot fi folosite pentru a lovi în interiorul Rusiei, în timp ce secretarul de stat pentru afaceri externe al Marii Britanii a promis 3 miliarde de lire sterline pe an „atât timp cât este necesar” pentru a ajuta Kievul. Este cea mai mare promisiune de cheltuieli a Marii Britanii de la invazia Rusiei din 2022. În ianuarie, prim-ministrul Rishi Sunak a promis 2,5 miliarde de lire sterline pentru ajutor militar Ucrainei pentru 2024-2025.
Cameron a declarat: „Ucraina are dreptul să lovească în interiorul Rusiei pentru că Rusia lovește în interiorul Ucrainei… Poți înțelege de ce Ucraina simte nevoia să se apere.” Secretarul de stat pentru afaceri externe a anunțat că donația Marii Britanii de echipament militar va include bombe ghidate cu precizie, rachete de apărare antiaeriană și echipament pentru 100 de echipe mobile de apărare antiaeriană, pentru a doborî dronele și rachetele Rusiei.
Marea Britanie s-a angajat, de asemenea, să-și dubleze producția internă de muniții investind încă 10 miliarde de lire sterline în următorii 10 ani. „Am consumat aproape tot ce putem, în ceea ce privește echipamentul”, a spus Cameron. „O parte din echipament ajunge efectiv în Ucraina astăzi, în timp ce sunt aici.”
Emmanuel Macron a declarat că problema trimiterii trupelor occidentale în Ucraina ar putea „să apară în mod legitim” dacă Rusia ar sparge liniile de front ucrainene și dacă Kievul ar face o astfel de solicitare. Într-un interviu acordat publicației The Economist, președintele francez și-a menținut poziția de ambiguitate strategică, spunând: „Nu exclud nimic, pentru că ne confruntăm cu cineva care nu exclude nimic.”
Cel puțin opt copii au fost răniți în orașul Derhachi din regiunea nord-estică Harkov a Ucrainei joi, când bombe ghidate rusești au lovit un sit apropiat de un complex sportiv unde se antrenau, au declarat oficialii locali. Un bărbat în vârstă a fost și el rănit.
Rusia a declarat joi că a capturat satul Berdîci, situat la aproximativ 12 km nord-vest de Avdiivka – o săptămână după ce forțele ucrainene s-au retras. În weekend, șeful Statului Major General al Ucrainei, Oleksandr Syrsky, a declarat că trupele s-au retras din Berdîci și alte două sate învecinate pentru a proteja „viețile și sănătatea apărătorilor noștri”.
Compania energetică rusă Gazprom a declarat joi că a înregistrat o pierdere anuală record în 2023, deoarece piața europeană a fost practic închisă exporturilor sale de gaze din cauza sancțiunilor de război. Compania de stat a înregistrat o pierdere netă de 629 de miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari/5,5 miliarde de lire sterline) în 2023, în comparație cu un profit net de 1,23 trilioane de ruble în 2022.
Guvernatorii a trei regiuni rusești au raportat că infrastructura energetică a fost deteriorată de atacurile cu drone ucrainene. Guvernatorul regiunii Orel, Andrei Klychkov, a declarat că infrastructura energetică a fost afectată în două comunități. Guvernatorii Smolensk și Kursk au raportat că o instalație a fost avariată în fiecare regiune.
Kremlinul a respins acuzațiile SUA conform cărora forțele ruse au folosit arma chimică cloropirin împotriva Ucrainei. Moscova a criticat, de asemenea, un nou val de sancțiuni ale SUA – inclusiv asupra entităților din China și alte țări pe care investigatorii occidentali le-au legat de efortul de război al Rusiei. Mai multe bănci chineze au încetat să ofere servicii clienților ruși, după ce au fost avertizate că ar putea fi supuse sancțiunilor occidentale, au raportat media ruse și occidentale în ultimele luni.
Guvernul chinez a declarat că va lua „măsuri necesare” în răspuns la ceea ce a numit „sancțiuni ilegale și unilaterale” împotriva relațiilor comerciale „normale”. Pachetul SUA vizează aproape 300 de entități din Rusia, China și alte țări. China nu a condamnat niciodată atacul Rusiei împotriva Ucrainei și este acuzată că susține indirect războiul.
Nato a condamnat o campanie intensificată de „activități maligne” rusești pe teritoriul statelor membre, inclusiv dezinformare, sabotaj, violență și interferențe cibernetice. Autoritățile din Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia și Marea Britanie au investigat și acuzat recent persoane în legătură cu „activități statice ostile”. În Londra, un bărbat britanic în vârstă de 20 de ani a fost acuzat că a orchestrat un complot de incendiere împotriva unei ținte legate de Ucraina, în timp ce autoritățile din Cehia au anunțat în martie că au destructurat o rețea finanțată de Moscova care răspândea propagandă și influență rusă, inclusiv în Parlamentul European.
Directorul de informații naționale al SUA, Avril Haines, a declarat Comitetului pentru Servicii Armate al Senatului că Vladimir Putin vede evoluțiile interne și internaționale în favoarea sa și că războiul nu va lua sfârșit curând. „Tactica tot mai agresivă a lui Putin împotriva Ucrainei, cum ar fi loviturile asupra infrastructurii electrice a Ucrainei, a fost destinată să convingă Ucraina că determinarea de a continua lupta va crește doar daunele aduse Ucrainei și nu oferă nicio cale plauzibilă către victorie.”