O banca foarte activă în România este blocată în Rusia

Publicat: 03 mai 2024, 10:00, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
O banca foarte activă în România este blocată în Rusia

Raiffeisen nu își poate repatria profiturile de miliarde de euro din Rusia și se confruntă cu presiuni din partea BCE să își reducă drastic operațiunile.

Raiffeisen International, operatorul austriac al celei mai mari bănci străine din Rusia, se confruntă cu o situație extrem de dificilă. Aproape 4 miliarde de euro din profitul înregistrat de filială în Rusia nu pot fi repatriate în Europa din cauza restricțiilor privind dividendele.

Problemele nu se opresc aici. Banca Centrală Europeană cere Raiffeisen să își reducă în continuare operațiunile profitabile din Rusia, chiar dacă soldul de credite a fost deja diminuat cu 58%. Pe de altă parte, autoritățile de reglementare din Moscova ar putea împiedica micșorarea drastică a unei instituții financiare cheie, punând în pericol capacitatea Raiffeisen de a îndeplini cerințele BCE.

În plus, eforturile de doi ani pentru găsirea unui cumpărător pentru filiala din Rusia, care să nu fie afectat de sancțiuni, au fost zadarnice. Valoarea acestei filiale scade odată cu fiecare pas de restrângere a bilanțului.

Multitudinea de probleme demonstrează cât de dificilă a devenit operarea pe piața din Rusia, dar mai ales retragerea din aceasta. Directorul general al Raiffeisen se confruntă astfel cu una dintre cele mai complicate misiuni din industrie.

Banca este prezentă și în România, unde a scos în primul trimestru din 2024 un profit net de 309 milioane de lei.

Raiffeisen își suspendă prognozele anuale din cauza reducerilor cerute de BCE pentru operațiunile din Rusia

Raiffeisen Bank International și-a retras obiectivele financiare pentru întreg anul, menținându-le doar pe cele pentru țările cheie în care operează. Această decizie vine pe fondul solicitării Băncii Centrale Europene (BCE) de a reduce mai rapid activitatea filialei din Rusia.

Instituția financiară din Viena a anunțat anterior că BCE se pregătește să solicite o reducere cu 65% a portofoliului de credite din Rusia, unde deține cea mai mare bancă cu capital străin. Aceasta ar însemna scăderea volumului de credite din țară la aproximativ 2,2 miliarde de euro (2,4 miliarde de dolari), de la 6 miliarde de euro la finalul lunii septembrie și chiar 13,7 miliarde de euro în iunie 2022.

Planurile BCE includ încheierea graduală a creditelor existente și oferirea de noi credite doar în circumstanțe excepționale, a declarat directorul general Johann Strobl într-o discuție cu analiștii, promițând detalii suplimentare după publicarea rezultatelor financiare din trimestrul doi. Regulatorul dorește ca reducerea să înceapă în trimestrul trei, parțial chiar mai devreme, a spus el.

Raiffeisen a fost criticată pentru echilibrul precar pe care încearcă să îl mențină în Rusia, inclusiv pentru eforturile de a părăsi țara cu profiturile obținute. Banca are încă peste 2 miliarde de euro capital excedent blocat acolo din cauza limitărilor privind plata dividendelor. O tranzacție complexă menită să repatrieze capitalul prin achiziționarea de acțiuni deținute anterior de un oligarh sancționat a intrat sub lupa autorităților de reglementare din SUA.

Într-o prezentare adresată investitorilor joi, banca a afirmat că a redus deja semnificativ operațiunile din Rusia de la invazia Ucrainei de către Vladimir Putin. Raiffeisen continuă să lucreze la o potențială vânzare sau separare a filialei, planuri anunțate pentru prima dată în 2022.

De menționat este faptul că banca a înregistrat un profit net de 644 de milioane de euro în primul trimestru, grație veniturilor mai mari din dobânzi și costurilor mai mici cu riscul. Aproape jumătate din acest profit a provenit din operațiunile din Rusia și Belarus.

Raiffeisen sub presiune: BCE cere reduceri drastice în Rusia, vânzarea filialei rămâne o provocare

Raiffeisen Bank International (RBI) se pregătește să implementeze un plan de reducere a activității din Rusia începând cu trimestrul trei al anului, a declarat directorul general Johann Strobl în cadrul unei conferințe telefonice cu analiștii.

Banca Centrală Europeană (BCE) a cerut în aprilie accelerarea procesului de retragere din Rusia. Recomandările actuale prevăd o scădere substanțială a portofoliului de credite cu 65% până în 2026, de la 6,3 miliarde de euro înregistrate în trimestrul trei al anului 2023. Plățile internaționale provenite din Rusia trebuie, de asemenea, să scadă. RBI susține că a luat măsuri semnificative încă din februarie 2022 pentru a reduce riscurile asociate deținerii Raiffeisenbank.

“Ne așteptăm ca implementarea să înceapă în trimestrul trei. Vom elabora planul și vom analiza ce putem face și care va fi impactul”, a spus Strobl în timpul conferinței, adăugând că grupul va avea o înțelegere mai clară odată cu prezentarea raportului financiar din trimestrul doi.

Cerințele preliminare ale BCE depășesc cu mult planurile proprii ale RBI de a reduce afacerile din Rusia și pot afecta negativ opțiunile RBI de a vinde JSC Raiffeisenbank.

RBI a anunțat în raport că își continuă eforturile intense de a vinde sau separa filiala din Rusia. Cu toate acestea, ambele variante necesită aprobări numeroase din partea diferitelor autorități rusești și europene, precum și a băncilor centrale respective. Grupul a afirmat că „procesul nu este în totalitate în mâinile RBI” și, prin urmare, este foarte dificil de făcut o prognoză realistă cu privire la momentul în care RBI își va finaliza deconsolidarea băncii rusești. Grupul estimează că rezervele actuale de capital ar putea absorbi complet chiar și o deconsolidare totală a filialei din Rusia la o valoare contabilă ipotetică de zero.

“Abordăm totul cu atenție, nu ne reducem foarte rapid activitatea din Rusia și încercăm să păstrăm valoarea activului pentru a-l putea vinde. Lucrăm la vânzarea Raiffeisenbank. În ultimii doi ani am primit declarații de interes de la o mulțime de parteneri, ruși și străini. Trebuie menționat că interesele rusești despre care vorbim nu au fost, desigur, sancționate. Deconsolidarea filialei noastre din Rusia rămâne principala noastră prioritate și credem că o vânzare ar fi cea mai rapidă și mai transparentă modalitate de a face acest lucru”, a declarat Strobl în cadrul conferinței telefonice.

Raiffeisenbank reprezintă Grupul RBI în Rusia, oferind totodată servicii de leasing, asigurări și management.

RBI lucrează acum la o altă tranzacție. Grupul a anunțat în decembrie intenția de a achiziționa, prin intermediul Raiffeisenbank din Rusia, o participație la concernul austriac de construcții Strabag SE. Se estima achiziționarea a 27,78% din companie de la IJSC Rasperia Trading Limited – Rasperia Trading Ltd. care s-a relocat în regiunea administrativă specială Kaliningrad – pentru 1,51 miliarde de euro. După achiziție, Raiffeisenbank intenționa să transfere acțiunile Strabag către societatea holding, RBI, sub formă de dividende. Această plată de dividende necesită aprobarea autorităților rusești.

Strabag a anunțat în martie că a fost notificat cu privire la o schimbare a proprietății Rasperia. Aceasta era acum controlată de JSC Iliadis, iar Oleg Deripaska renunțase la controlul său anterior (indirect), a precizat concernul. Această tranzacție necesită o verificare suplimentară a conformității cu sancțiunile, a spus anterior RBI.

“Este crucial să înțelegem că acțiunile nu au fost înghețate din cauza schimbării de control care a avut loc în Rusia. Acest lucru va necesita mai mult timp. Acesta este un element. Celălalt element este că ascultăm cu atenție comunicările pe care le primim de la autorități. Acest lucru necesită o evaluare suplimentară. Acestea sunt câteva dintre lucrurile care s-au schimbat [în pregătirea pentru achiziționarea participației la Strabag]”, a spus Strobl.

Raiffeisen Bank, suspectată de spălare de bani. Rusia ar fi beneficiarul final

Raiffeisen Bank Internațional a intrat sub lupa Autorității de Supraveghere a Pieţei Financiare din Austria, după ce au fost constatate deficienţe privind combaterea spălării banilor! Mai exact, banca respectivă este acuzată că nu a respectat aşa numitele reguli de „cunoaştere a clientului”, menite să prevină spălarea banilor.

Coincidență sau nu, controlul din Austria vine după ce RBI, care este cea mai mare bancă occidentală prezentă în Rusia, este de asemenea investigată de Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC).

Grupul bancar austriac a primit o solicitare de la OFAC pentru „a clarifica operaţiunile cu plăţi şi procesele aferente menţinute de RBI în contextul recentelor evoluţii legate de Rusia şi Ucraina”.

Anumtite surse au declarat pentru Reuters că ancheta din Austria vizează plăţi care implică Rusia şi datele publicate de International Consortium of Investigative Journalists (o reţea globală independentă de jurnalişti de investigaţie) în cadrul proiectului intitulat „Cyprus Confidential”.

Un purtător de cuvânt al RBI a recunoscut că banca a fost informată în ianuarie de constatările FMA și este pregătită să facă apel la orice sancțiune, chiar dacă momentan nu a fost dictată niciuna! Reprezentanții băncii au mai precizat că ar fi luate în vizor plăți mai vechi, făcute până în anul 2020.

Raiffeisen Bank, perfomanțe bune în România

Raiffeisen Bank a înregistrat un profit net de aproape 390 milioane lei în primul trimestru al anului 2024, conform raportării făcute joi la Bursa de Valori București. Acest rezultat vine în contextul majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul și a investițiilor din domeniul IT.

La nivelul activelor, Raiffeisen Bank România a încheiat primul trimestru cu un total de aproximativ 72 miliarde lei, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă a anului precedent. De asemenea, s-a înregistrat o creștere a volumului creditelor acordate sectorului IMM, motorul economiei românești.

Volumul creditelor acordate sectorului IMM a crescut cu 5% anual, fiind susținut în principal de programele guvernamentale, cum ar fi IMM Invest. În plus, în primele trei luni ale anului, Raiffeisen Bank a continuat să crească în domeniul planificării financiare personale, cu o evoluție de +50%, și a aprobat credite în valoare de 46 milioane de euro prin programele de garantare ale European Investment Fund.

După o revigorare a creditării la finalul anului precedent, 2024 a început cu un ușor declin. Soldul creditelor acordate clienților a înregistrat o scădere de 4% anual, în principal din cauza rambursării unor facilități de către companiile din sectorul energetic. De asemenea, împrumuturile acordate persoanelor fizice au înregistrat o scădere de 3% anual, din cauza temperării cererii de credite, în special a celor ipotecare.

Așteptările cu privire la evoluția creditării în perioada următoare indică un ritm moderat de creștere, în contextul consolidării puterii de cumpărare a populației și a unui volum consistent de investiții susținut de fondurile disponibile prin programul „Next Generation EU”.

În primul trimestru, s-a înregistrat o creștere de 8% anual a stocului de depozite atrase de la clienți, cu rezultate pozitive atât pentru segmentul de clienți persoane fizice, cât și pentru persoanele juridice. Veniturile brute ale băncii au crescut cu 8% în primele trei luni ale anului, la fel ca și cheltuielile operaționale, reflectând investițiile în dezvoltarea echipei și a capabilităților tehnologice.

Performanța financiară a Raiffeisen Bank în primul trimestru al anului 2024 a condus la obținerea unui profit de aproape 390 milioane lei, urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul și a investițiilor din domeniul IT. Raiffeisen Bank a menținut un profil de risc bun și o evoluție pozitivă a veniturilor.