EUROPOL: Operațiunea Pandora a distrus o rețea internațională de înșelătorie prin telefon

Publicat: 03 mai 2024, 14:41, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
EUROPOL: Operațiunea Pandora a distrus o rețea internațională de înșelătorie prin telefon
Foto: EUROPOL

Forțele de poliție germane, albaneze, bosniace-herțegovine, kosovare și libaneze au percheziționat, simultan, 12 centre de apel identificate ca sursa a mii de apeluri înșelătoare zilnice. 21 de persoane au fost reținute într-o singură zi de acțiune susținută de Europol, în cadrul a ceea ce a purtat numele de cod „Operațiunea Pandora.

Operațiunea Pandora a distrus o rețea criminală responsabilă pentru fraudarea a mii de victime prin utilizarea diferitelor modus operandi. Modul de lucru al apelanților varia de la telefoane false din partea Poliției, oferte de investiții sau escrocherii romantice sfâșietoare. Într-un efort fără precedent de aplicare a legii, o anchetă germană la scară largă a identificat 39 de suspecți.

Operațiunea Pandora a început cu un casier de bancă din Freiburg, Germania. Când, în decembrie 2023, un client a cerut să retragă peste 100 000 EUR în numerar, casierul băncii a devenit suspicios și a aflat rapid că solicitantul a căzut victima unei „escrocherii a unui fals ofițer de poliție”. El a anunțat poliția adevărată, care a împiedicat victima să predea banii escrocilor.

Colectorii au fost arestați de ofițerii Poliției Freiburg (Polizeipräsidium Freiburg). Ulterior, a fost pusă supraveghere linia telefonică a victimei. Analizând acest caz individual, anchetatorii și-au dat seama curând că numerele de telefon folosite de făptuitori ar putea fi legate de peste 28 000 de apeluri înșelătorii în doar 48 de ore.

Captură de un milion de euro în Operațiunea Pandora

Un milion de euro confiscați în Operațiunea Pandora

De la oportunități false de investiții, la apeluri șocante

Pe măsură ce ancheta s-a extins, aceasta a fost predată Oficiului de poliție penală de stat Baden-Württemberg (Landeskriminalamt Baden-Württemberg), care a fost sprijinit de Oficiul federal de poliție penală (Bundeskriminalamt) pe toată durata operațiunii. Primele constatări au arătat că autorii, aflați în mai multe țări, au efectuat tot felul de fraude telefonice. Apelanții înșelători se prezentau drept rude apropiate, angajați ai băncii, agenți de servicii pentru clienți sau ofițeri de poliție. Folosind o varietate de tactici de manipulare, ei își șocau și își înșelau victimele. De la promisiuni false de plată la loterie, oportunități de investiții, cereri de colectare a datoriilor, fraudă cu carduri preplătite sau apeluri șoc referitoare la rude, escrocii și-au vizat potențiale victime.

Pe măsură ce ancheta creștea s-a extins, experții în aplicarea legii se apropiau de centrele de apel situate în Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo și Liban. Rețeaua criminală responsabilă de apelurile frauduloase și-a configurat funcționarea în mod coordonat, concentrându-se pe o prioritate diferită în fiecare țară. În timp ce frauda de colectare a datoriilor a fost efectuată în principal din Bosnia-Herțegovina, apelurile de fraudă bancare online au fost efectuate din Kosovo. Escrocii de investiții au sunat mai ales din Albania, iar criminalii specializați în frauda cu carduri preplătite stăteau la birourile din Liban.

Contracararea centrelor de apeluri cu un call center

Anchetatorii germani au reușit să urmărească în timp real conversațiile reale venite de la numeroasele centre de apeluri. Din decembrie 2023, peste o sută de ofițeri au fost dislocați non-stop în Biroul de poliție penală de stat din Baden-Württemberg și, ulterior, au ascultat conținutul a peste 1,3 milioane de conversații. În consultare cu Parchetul Freiburg (Staatsanwaltschaft Freiburg) și, mai târziu, cu Parchetul din Karlsruhe (Generalstaatsanwaltschaft Karlsruhe), scopul a fost prevenirea acestei infracțiuni în toată Germania.

În doar patru luni, peste 7 500 de apeluri au depășit pragul care justifică autoritățile să inițieze procedurile penale. În total, ofițerii detașați au reușit să prevină pierderi financiare pentru victime în peste 80% din aceste infracțiuni inculpate. În total, pagubele potențiale s-ar fi ridicat la peste 10 milioane de euro.

Peste 60 de ofițeri germani de poliție, sprijiniți de sute de colegi din Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo și Liban, precum și specialiști Europol, au percheziționat zeci de spații rezidențiale și comerciale. Pe lângă arestarea a 21 de persoane, ofițerii au reușit să obțină dovezi ample, cum ar fi suporturi de date, documente, numerar și active în valoare de 1 milion EUR. De asemenea, a fost confiscat un număr mare de probe electronice, care ar trebui să permită autorităților de anchetă să obțină informații despre posibile alte centre de apel și mai mulți fraudatori.