Criza climatică globală, subiect fierbinte pentru presă, în 2024
Pentru a marca Ziua Mondială a Libertăţii Presei – a cărei temă anul acesta este „Jurnalismul în faţa crizei de mediu” – Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ) aduce un omagiu jurnaliştilor locali care joacă un rol unic în furnizarea de informaţii critice către public pe probleme de mediu și conectând poveștile locale cu criza climatică mai largă, arată un comunicat publicat, vineri, de FEJ.
În conștientizarea față de fenomenul distrugerii Planetei, „Jurnaliştii trebuie să-și intensifice practicile, dar acest lucru va fi posibil dacă își pot face treaba fără teama de detenție, amendă sau amenințări la adresa siguranței lor”, a declarat Ricardo Gutiérrez, Secretarul General al EFJ.
„De Ziua Mondială a Libertății Presei, subliniem că trebuie creată o atmosferă de securitate și respect pentru a permite profesioniștilor din media să raporteze cu exactitate despre criza climatică. Trebuie să ne asigurăm că jurnaliştii care raportează despre mediul înconjurător şi climă pot lucra în siguranţă şi liber”, a declarat Ricardo Gutiérrez, Secretarul General al EFJ.
„Garantarea siguranței lor și asigurarea faptului că drepturile lor legale sunt respectate este crucială pentru ca aceștia să își îndeplinească rolul de a ne ajuta să înțelegem problemele cu care ne confruntăm.”
EFJ, angajată pentru o mai bună tratare a crizei climatice, este cosemnatar al Cartei pentru practicile jurnalistice actualizate pentru a raporta mai bine despre urgența ecologică și de mediu publicată în 2022.
Raportul recent al Centrului pentru Pluralismul Media și Libertatea Media (CMPF) „Descoperirea deșerților de știri în Europa. Riscuri și oportunități pentru mass-media locală și comunitară din UE” subliniază încrederea comunităților locale pe jurnaliștii locali pentru a furniza informații despre pericolele de mediu sau urgențele publice și constată că condițiile de muncă nesatisfăcătoare pentru jurnaliști și atacurile online împotriva acestora sunt în creștere.
De la începutul anului 2024, Media Freedom Rapid Response a înregistrat 13 încălcări ale libertății presei legate de raportarea de mediu împotriva a 19 jurnalişti și instituţii media din 13 ţări europene. Amenințările variază de la agresiuni fizice la atacuri verbale, incidente juridice și blocarea accesului la informații.
Cercetarea CMPF, realizată în cadrul proiectului Local Media for Democracy (LM4D), detectează provocări și oportunități pentru mass-media locală și comunitară din cele 27 de state membre ale UE, analizând fenomenul deșerților de știri dintr-o perspectivă holistică. Ei au evaluat riscurile pe baza a 55 de variabile care se referă la mass-media locală, inclusiv siguranța și condițiile de muncă ale jurnaliștilor locali.
Proiectul LM4D se va încheia cu o conferință finală la Brno, Republica Cehă, în perioada 17 – 18 iunie 2024 la Universitatea Marsnyk. Proiectul Local Media for Democracy este un proiect de 18 luni cofinanțat de Comisia Europeană și lansat de un consorțiu de parteneri: Journalismfund Europe, Center for Media Pluralism and Media Freedom (CMPF), International Media Support (IMS), şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ).