Ce (și cât) a băut Familia Regală a României, de Înviere
Familia Regală a României a petrecut Sărbătorile Pascale ale anului 1939 la reședința de la Balcic. Pentru a sărbători așa cum se cuvine, s-a făcut o aprovizionare strașnică.
Nu avem nici o mărturie despre meniul de Înviere al Familiei Regale a României din 1939. În schimb, avem o listă foarte detaliată a băuturilor pregîtite pentru această ocazie.
Arhivele Casei Regale au păstrat un inventar amănunțit al barului regal. Pentru rege și pentru suita regală s-au luat din pivnița regală o sticlă de coniac Napoleon, o sticlă de coniac Brossault, trei sticle de vin Pouilly Fuisee (1929), trei sticle de vin Chateau Mirat Barsac (1919) și trei sticle de vin Cheval Blanc St. Emilian (1919).
De la Economat s-au luat 10 sticle de șampanie Cremant, două sticle de rom englezesc a câte 0,5 litri, o sticlă de rom de casă.
Din pivnița de consum au venit vinurile autohtone, într-o varietate amețitoare: Riesling de Românești (1937) – 20 de sticle, Muscat Dobrovăț (1936) – 20 sticle, Grasă de Cotnari (1936) – 20 de sticle, Profiriu de Dobrovăț (1937) – 20 de sticle, Pelin de Segarcea (1937) – 20 de sticle, Bourgogne Romînesc (1937) – 15 sticle, Cabernet de Rușețu (1937) – 15 sticle și două sticle de vin de Malaga. La acestea s-au adăugat și țuică Glâmbocelu – 5 sticle și țuică de la Domeniul Coroanei – 3 sticle.
Pentru răcorire s-au adus 60 de sticle de bere „Azuga”, 150 de sticle de apă minerală Broșteni, 20 de sticle de must sterilizat și 5 sticle de Coca-Cola.
Pentru personal au fost cumpărați, separat, 20 de litri de vin roșu și 40 de litri de vin roșu de Balcic.
Au fost cumpărate și fructe: mere, pere, banane, portocale și grapefruit.
Privind acest inventar, putem să ne dăm seama că multe dintre poveștile care circulau în folclorul urban, legate de chefurile regelui Carol al II-lea, aveau, la bază, și un sâmbure de adevăr.