Românii „aleşi” care vor câştiga peste 10.000 de euro pe lună. Ghid pentru alegeri europarlamentare 2024
Cu alegerile europarlamentare 2024 apropiindu-se cu paşi repezi, cetăţenii din Uniunea Europeană sunt pregătiţi să-şi aleagă reprezentanţii în Parlamentul European. Între 6 şi 9 iunie, peste 373 de milioane de europeni din 27 de ţări vor merge la urne pentru a selecta cei 720 de politicieni care îi vor reprezenta în acest for legislativ vital.
România, printre cele 27 de ţări implicate, va organiza alegerile pe 9 iunie, împreună cu majoritatea membrilor UE.
Grupurile politice sunt esenţiale în structura Parlamentului European, iar fiecare deputat ales va alege să se alăture unui astfel de grup politic transnaţional. Există şapte astfel de grupuri, iar fiecare are propriile sale principii şi orientări politice.
Un aspect interesant este cel al salariilor şi pensiilor pentru aceşti eurodeputaţi. Toţi deputaţii în Parlamentul European primesc acelaşi salariu lunar de peste 10.000 de euro brut, din care, după deducerea impozitelor UE şi a contribuţiilor la asigurările sociale, rămân aproximativ 7.854 de euro net. În plus, ei beneficiază de diverse indemnizaţii pentru acoperirea cheltuielilor legate de mandatul lor, cum ar fi indemnizaţia pentru cheltuieli generale sau diurna.
Pensiile pentru foştii deputaţi sunt, de asemenea, reglementate, aceştia având dreptul la pensie la împlinirea vârstei de 63 de ani, costurile fiind suportate din bugetul UE.
România va alege 33 de eurodeputaţi, iar salariile şi pensiile lor sunt în conformitate cu standardele stabilite pentru toţi membrii Parlamentului European.
Pe măsură ce se apropie alegerile, cetăţenii sunt încurajaţi să-şi facă cunoscută vocea şi să participe activ la acest proces democratic crucial pentru viitorul Uniunii Europene.